Ünnepélyes esküt tett a XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra utazó magyar csapat

Kezdőlap » Abu Dhabi 2019 » Ünnepélyes esküt tett a XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra utazó magyar csapat

Közzététel dátuma: 2019-02-27.

„Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!”

A képre kattintva galéria nyílik

62 fős sportolói csapat vesz részt a XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon– hangzott el a magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételén Budapesten, a Sándor-palotában, Áder János köztársasági elnök jelenlétében. Az év egyik legnagyobb humanitárius és sport-eseménynek Abu Dhabi és Dubaj városai adnak otthont, ahova az edzők és a további kísérőkkel együtt 86 fős delegációval indul útjára a magyar csapat.
Az eskü szövegét Rénes Márta bowling versenyző és Fecske József erőemelő mondta el, Gangl Edina Európa-bajnok vízilabdázó, valamint Gubacsi Zsófia WTA tornagyőztes teniszező közreműködésével.

A képre kattintva galéria nyílik.

A Sándor-palotában tartott ünnepségen Áder János köztársasági elnök köszöntötte elsőként az Egyesült Arab Emírségekbe készülő küldöttséget. Az államfő köszöntőjében Halassy Olivér pályáját hozta fel példának a versenyzők számára. Elmondta, a kiváló sportember még gyerekként balesetben elveszítette egyik lábfejét, ezért nem tudta folytatni kedvenc sportját, a labdarúgást. A sportot azonban nem adta fel, úszni kezdett, és sorra nyerte a versenyeket. Egy idő után viszont az úszás nem volt elég neki, a vízilabdával is megpróbálkozott, amelyben aztán két olimpiai arany- és egy ezüstérmet nyert.

“Havassy Olivér tette mindannyiunk számára példaértékű és példamutató lehet” – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, hogy ez azt üzeni a jelenlévőknek is, hogy soha nem szabad feladni.
Az államfő azt kívánta a speciális olimpikonoknak, hogy legalább olyan sikeresek legyenek, mint négy éve, a Los Angeles-i világjátékokon voltak a magyarok. “Sok sikert kívánok minden versenyzőnek, a felkészítőknek. Várjuk önöket haza, és szurkolunk
itthon Magyarországon” – zárta szavait Áder János.

A képre kattintva galéria nyílik.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) elnöke, a delegációt vezető Lengyel Lajos is méltatta a sportolókat.
„Számunkra a legnagyobb ajándék, hogy sportolóink átélhetik az olimpia varázsát e távoli országban. A magyar csapat közel 190 ország 7500 portolójával együtt vesz részt a megmérettetésen. Fantasztikus élmény mindenki számára a köztársasági elnök palotájában, a Sándor-palotában lenni. Innen indultunk négy évvel ezelőtt is a nagy versenyre, és köszönöm, hogy ez a lehetőség most is megadatott a számunkra – emelte ki beszédében az elnök.

A sportolókat Kovács Dániel csapattag, Európa Játékok győztes kerékpár versenyző, a nagykőrösi Napsugár SE versenyzője köszöntötte, Nyiraty Gábor: Kis hazánk nagy olimpikonjai című versével, majd a szintén csapattag Szilágyi Zsanett, a budapesti Csalogány DSE úszója a
Kodály Zoltán által gyűjtött „Madárka, madárka” című népdalt adta elő furulyán a versenyzők tiszteletére.

Abu Dhabiban az alábbi 12 sportágban indulnak a magyar speciális olimpikonok:
asztalitenisz, bocsa, bowling, erőemelés, judo, görkorcsolya, kerékpár, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna.
Dubajban pedig 2 sportág, az atlétika és az úszás eseményei zajlanak majd. Természetesen mindkettőben lesznek magyar versenyzők. Az indulókat 19 edző és 5 delegációtag kíséri el a versenyre.
Az ünnepi eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Oszama Naffa, aki Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emirátusokban, továbbá Dr. Sávolt-Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Fábián László MOB sportigazgató, az UNIQA Biztosító képviseletében Prokop Péter, valamint Dr. Szabó Balázs, a Szentkirályi-Kékkúti Kft. jogi és vállalati kapcsolatok igazgatója, és Dr. Vérten Sándor, a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. marketing igazgatója.
A Speciális Olimpia Nyári Világjátékok versenyei március 14-én kezdődnek és március 21-éig tartanak.

Hozzászólok

Üzenet

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?