Tenisz torna Dominikán

Kezdőlap » Beszámolók » Tenisz torna Dominikán

Közzététel dátuma: 2018-11-28.

Magyar sikerek a Speciális Olimpia Tenisz Világbajnokságon, Dominikán.

November közepén a Dominikai Köztársaság adott otthont az először megrendezésre kerülő tenisz világbajnokságnak, amelyet a rendezők bevallása szerint 10 év előkészítő munka előzött meg. A rendezvényt az INKLÚZIÓ jegyében a Speciális Olimpia Mozgalom egyedülálló UNIFIED SPORTS Programjának keretén belül szervezték, ami annyit jelentett, hogy az esemény nagy hangsúlyt fektetett az „egyesített páros versenyszámokra”. Többek között először került megrendezésre az ún. „egyesített csapatverseny” és számos ország – közöttük Magyarország is – az egyéni versenyszám mellett „csak” egyesített párosban indította sportolóit. Hazánkat Begovics Éva a 2015-ben vegyes párosban Világjátékokat nyerő női játékosunk, Böcz Gabriella, korábbi teniszező, partner játékosunk és Orbán-Sebestyén Kata tenisz szakágvezető, vezető edző képviselte. A világ összes tájáról összesen 30 ország 298 speciális tenisz játékosát nevezték. Európát Svájc, Németország, Spanyolország, Ausztria, Monaco és Magyarország képviselte. Közép-, és Dél Amerikát Argentína, Kuba, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Equador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela és a közel 50 főt indító Dominikai Köztársaság képviselte. Észak Amerikából az Egyesült Államok indított 3 csapatot, három különböző államból. Dél-kelet Afrikából Malawi női egyesített párosa, a távol-keletről Pakisztán, míg Észak-Afrikából Egyiptom férfi egyesített párosa indult. Fantasztikus nemzetközi közösség alakult ki az esemény alatt.

A megnyitó és záró ünnepély a Santo Domingo-i Parque del Este csodálatos tenisz stadionjában került megrendezésre, amely több ezer néző számára nyújtott lehetőséget a nagyszabású gálák megtekintésére. Dominikai hírességek mellett beszédet mondott a Dominikai Köztársaság „La Primera Dama”-ja, azaz „First Lady”-je Candida Montilla de Medina asszony, aki nemcsak fővédnöke, támogatója volt az eseménynek, hanem egész héten tiszteletét tette a versenyen, sőt a szerdai napon egy gála vacsora keretei között még a magyar csapattal is lefotózták. A megnyitón beszédet mondott Timothy Shriver is a Special Olympics International elnöke, aki a csapatok bevonulása előtt örömmel köszöntötte a magyarokat is. Ugyanitt találkozott a csapat az SOI magyar származású kommunikációs igazgatójával, Kirsten Sütő Seckler-rel is. A megnyitón elhangzott a Speciális Olimpia Mozgalom sportolói esküje is, amit az atléták képviseletében egy spanyol és egy amerikai teniszező mondott, majd az olimpiai lángot is meggyújtották a közelgő Abu Dhabiban megrendezésre kerülő Világjátékok tiszteletére, amit egy egyiptomi, egy Malawi-i, egy pakisztáni és egy dominikai sportoló vitt.

Az esemény tenisz szakmai szempontból is lényegesnek számított, hiszen az ITF, a WTA és az ATP (Nemzetközi Tenisz Szövetség, Női Profi Teniszezők és Férfi Profi Teniszezők Szövetsége) képviselői is tiszteletüket tették a versenyen, hiszen a szabályzat ma már teljesen a nemzetközileg is egységesített tudás szintek szerinti beosztás (piros, narancs, zöld ás sárga szintek) alapján működött. A divízionálást pedig felváltotta a Nemzetközi Tenisz Szövetség un. ITN-je, amely egy világszerte elfogadott és használt objektív „tudás és képesség mérő módszer”, ami 2 éve az SO-ban is bevezetésre került.

A magyar csapat első mérkőzése a hivatalos megnyitó előtt zajlott, ahol is győzelemmel zárt egyesített párosunk egy elég jó bolíviai páros ellen. A végső győzelemért Venezuelával játszottak a lányok, akiktől végül döntő szettben kaptak ki. Éva egyéni mérkőzései csak a hét második felében kezdődtek. Éles, komoly sportértékkel bíró izgalmas meccsek következtek, ahol végül szintén ezüstéremmel zárt a magyar játékos, aki a döntőben egy igen erős Puerto Rico-i teniszezőtől szenvedett vereséget.

A szerdai napon zajló gálavacsorán két fővel bővül a magyar csapat, hiszen a tenisz rendezvénnyel párhuzamosan egy vezető sportolói konferencia is megrendezésre került Santo Domingoban, ahol Hammer Ádám és mentora, Jakabacska Tibor képviselte Magyarországot. Hatalmas örömmel egyesültek a magyarok és a vacsora alkalmával nemcsak Candida de Montilla asszonnyal, hanem Mary Davis-szel, az SOI vezérigazgatójával is sikerült találkozni.

Hatalmas megtiszteltetés érte Orbán-Sebestyén Kata vezetőedzőt, hiszen a verseny technikai vezetői korábbi szakmai munkája miatt a jelenlévő 56 edző közül felkérték, hogy a csütörtökön zajló Unified Experience nevű tenisz gálán, három külföldi kollégájával együtt legyen az esemény szakmai vezetője és Mary Davis SOI vezérigazgató, számos SOI elnökségi tag valamint a dominikai kormány tagjainak – akik az eseményre örömmel vállalták a szereplést – ideiglenes edzője. Különböző országok (Mexikó, USA, Kuba, Honduras, Bolívia, stb.) speciális teniszezői és a „nagyemberek” által alkotott párosok fantasztikus hangulatban telő házi versenyt csináltak, amiről végül mindenki éremmel távozott. A magyar vezetőedző az imént említett szakmai elismerés mellett még egy fantasztikus lehetőséget kapott a Világbajnokságot szervező SOLA (SO Latin America) es SOI vezetőitől, hiszen az INKLÚZIÓ területén végzett kutató munkáját is támogatják az SOI nemzetközi vezetőségében. A kutatási terület a Speciális Olimpiában dolgozó tenisz edzők munkáját és tapasztalatait méri fel, amelyet az INKLÚZIÓ és az adaptált sport területén végeznek nap, mint nap sportolóikkal. A kutatás a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának keretei között egy későbbi nemzetközi publikációhoz valamint PhD munkához készül.

A tapasztalatokat összevetve egy fantasztikus szervezésű nemzetközi eseményen vehetett részt a magyar delegáció, amely az SO Latin Amerika és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség támogatásával valósulhatott meg.

Speciális Olimpia Tenisz világbajnokság, Dominika

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?