Egészség, fittség és család

Kezdőlap » Beszámolók » Egészség, fittség és család

Közzététel dátuma: 2017-06-25.

Több mint százan vettek részt az I. Családi Egészség és Fittség Fórumon. Pilismarót remek helyszínnek bizonyult a kétnapos program számára, amelynek során a jelenlegi és a leendő speciális olimpikonok fitneszgyakorlatokat tanulhattak, míg az érintett szülők tanácsadásban részesültek, valamint az egészségügyi szűrővizsgálatokról is eszmecserét folytattak.

A pilismaróti esemény után Hammerné Gusztics Magdolnával beszélgettünk, aki a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) Családi Programjának a vezetője.

ZA: Egy kétnapos családi fórumot rendeztek nemrégiben speciális olimpikon sportolóknak és családtagjaknak. Honnan jött a rendezvény ötlete?

HGM: Minden nemzetnek van Családi Programja, így a magyarnak is. Családi Program-koordinátorként már vettem részt a nemzetközi szervezet által számunkra szervezett konferencián. Itt találkoztam más nemzetek koordinátoraival és a velük folytatott beszélgetések, tapasztalatcserék, valamint a Nemzetközi Családi Program stratégiai tervében szereplő iránymutatások azok, amik arra ösztönöztek, hogy megszokott kereteinken túllépve ilyen nagyszabású rendezvényt is szervezzek. A jövő ezzel kapcsolatban természetesen az, hogy a Családi Program Hálózat Vezetősége az Egészséges Sportoló Program keretében képzéseket tartanak a hozzátartozóknak.

ZA: A program egyik fő eleme volt a mozgás, Kállai Ildikó fitnesz világbajnok vezetésével. Milyen sportos programok voltak a rendezvényen?

HGM: Először Kállai Ildi világbajnokunk és Hammer Ádám vezető sportoló tartott rövid elméleti ismertetőt az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatban. Mindketten hangsúlyozták, mennyire fontos a sportolás három alapszabályának betartása: bemelegítés, mozgás és nyújtás. Egyszerű sporteszközökkel, amelyeket Hammer Ádám a Grazban megrendezett nemzetközi Egészség és Fittség Konferencián kapott, demonstrálták, hogy a hétköznapokon hogyan tudják a sportolók az erőnlétüket fenntartani.

A nap hátralévő része már magáról a mozgásról szólt. Volt itt fitnesz bemelegítés, bocsa, sorverseny, íjászat és labdarúgás. Utóbbi főszervezője Medvegy Judit, a CSEFOSZ SE vezetője volt, aki nagyszerű munkát végzett. A bátrabbak a medencét is kipróbálhatták. A szülők sem maradtak mozgás nélkül, hiszen Kállai Ildi a sportolók bemelegítésébe is bevonta őket, de a fórumot is egy ötperces, széken végezhető gyakorlatsorral, valamint érdekességként egy az MSOSZ-ről készített TOTÓ kitöltésével fejeztük be. Azok, akik nem tudtak nagyon mozogni, kézműveskedhettek Mozsárné Tarján Erika vezetésével. Készíthettek apró emléktárgyakat Pilismarótról, vagy éppen gyöngyöt fűzhettek.

ZA: Az esemény másik fő eleme a szűrővizsgálatok voltak. Ezekről mit érdemes tudni?

HGM: Szövetségünk rövid és hosszútávú tervében fontos szerepet kap az Egészséges Sportoló Program. A Családi Program teljes mellszéllességgel ott áll mögötte. Elkezdtük ennek az előkészítését azzal, hogy a harmadik éve folyó roadshow állomásain mindig foglalkozunk egészséggel kapcsolatos témákkal, például speciális fogászattal, sportneurológiával, sportpszichológiával, most pedig a szűréseket céloztuk meg. Sajnos nagyon nagy probléma, ha sportolóinkat szakorvosokhoz kell vinnünk, hangsúlyozom nem sportorvoshoz, hanem szakorvoshoz, és ott tudják meg, hogy nem tartoznak az épek közé, értelmi fogyatékosságuk van.

 

Nagy hangsúlyt kaptak még a nőgyógyászat, urológia, belgyógyászat szakterületek és a hozzájuk tartozó rák és rákszűrő vizsgálatok. Meg kellett találni azokat az orvosokat, akik ezeket a területeket mind ismerik, és ha a későbbiekben akár sportolónak, akár szülőnek gondja adódik, akkor rajta keresztül tudnak segítséget kapni. Dr. Lengyel Erzsébet onkológus főorvos az a szakember, aki ezt összefogja. Neki köszönhető az is, hogy erre a kétnapos rendezvényre megnyertük a pályázatot, hiszen óriási szerepe volt a kidolgozásában. A már említett szakterületekről hallgattak előadást és kérdezhettek a hozzátartozók dr. Lengyel Erzsébettől, dr. Papp Veronikától és dr. Kenessey Andreától.

ZA: A program helyszíne a gyönyörű Pilismarót volt. Hogyan esett erre a helyszínre a választás?

HGM: Pilismarótnál szebb környezetet el sem lehet képzelni ilyen rendezvényre. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség rendszeresen tart ezen a településen Grassroots Labdarúgó Tornát és az helyi általános iskolával is szerződésben van a Szállj be Te is programunk, így onnan jönnek önkéntesek, akik segítenek a lebonyolításban. Pergel István polgármester a rendezvények fővédnöke és maximális támogatója. Bármilyen felkérés érkezik, mindig van, aki képviseli Pilismarótot. Az egyik ilyen labdarúgó tornán javasolták nekem a Duna-Liget Üdülőt, szerencsére a program kinőtte magát ahhoz, hogy élvezhessük a hely kiváló adottságait. Pergel István polgármesteren kívül köszönjük Beer Miklós püspöknek is a védnökséget. Köszönjük a Duna-Liget Üdülőt üzemeltető PIREX Kft.-nek, hogy a szállással és az étkezéssel kapcsolatos teendőket rugalmasan kezelték. Végül az üdülő csodálatos gondnokának Kutasi Ferencnek és párjának is szeretném megköszönni, hogy minden óhajunkat lesték és együtt lélegeztek velünk két napig. Példaértékű a hozzáállásuk az értelmi fogyatékos emberekhez, mert volt velünk kerekesszékes, súlyos, középsúlyos és enyhe fokú értelmi fogyatékos sportoló is.

ZA: A Családi Program most regisztrálta a századik családtagot. Mit jelent ez a program szempontjából?

HGM: A kezdeti nehézségek után a századik regisztrált családtag én úgy gondolom, hogy mérföldkő a Családi Program életében. Ez azt jelenti, hogy száz fő hozzátartozóról tudunk, akik ott állnak olimpikonjaink mögött. Tudunk egymásról és most, hogy már megismertük egymást egy picit jobban, segíteni tudunk az élet bármely területén fellépő problémák megoldásában. Elmondhatjuk, hogy már Családi Program Hálózat vagyunk. A versenyeken kihelyezett Családi Információs Pontnál csak nagyon rövid ideig tartózkodnak a hozzátartozók, így bebizonyosodott, hogy egymást jobban megismerni csak egy ilyen nagyszabású rendezvényen tudjuk. Az ország különböző városaiból érkeztek családok olimpikonjaikkal együtt.

Gyula, Szeged, Nyíregyháza, Szolnok, Pápa, Budapest

Kiépült hálózattal működik a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a szülők közötti kapcsolattartás, különböző klubok, egyesületek mögött álló hozzátartozók összefogása, valamint a segítség az MSOSZ-hez vezető út megtalálásában.

A jövő, ami megvalósulni látszik:

  • minél többen csatlakoznának a hálózathoz, egy az érdek, hogy összefogva ott álljunk olimpikonjaink mögött,
  • minél teljesebb és átfogóbb tájékoztatás az MSOSZ munkájáról, programjairól és sportoltatási lehetőségeiről, mert csak úgy lehetünk hitelesek, ha megfelelően tájékoztatva vagyunk, hiszen a szervezet hírét mi visszük tovább.

 

A jövőre nézve ezeknek a rendezvényeknek a középpontjába továbbra is az egészség és a fittség kerül.

Végül két rövid, de annál szívet melengetőbb visszajelzés!

Drága Magdi! Egy ifjú sportoló nevéhez hűen, Pázmány Péter szavaival szeretné megköszönni a csodálatos két napot, amiben részünk lehetett:

„Az igaz és nemes élethez nem kellenek nagy tettek, csak tiszta szív és sok-sok szeretet.”

Kívánunk sok erőt, hitet és áldást a további munkádra és reméljük, hogy még sok hasonló élményben lehet részünk.

Mégegyszer nagyon köszönöm minden résztvevő család nevében és reméljük lesz folytatás!

„A szeretet halkan, csendben osztogatja magát, nem halljuk, csak érezzük ki nem mondott szavát.”

Szeretettel és üdvözlettel: Kati és Dávid

Szerző (forrás): Zana Anita, mindenamisport.hu

Hozzászólok

Üzenet

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?