Sí sikerek a Speciális Olimpián – Interjú Molnár Sándorral

Kezdőlap » Austria2017 » Sí sikerek a Speciális Olimpián – Interjú Molnár Sándorral

Közzététel dátuma: 2017-04-28.

Két arany- és két bronzérmet szereztek a Speciális Olimpia Téli Világjátékain alpesi sízőink, valamint még két negyedik helyezéssel is gazdagodtak.

A verseny után a Magyar Speciális Olimpia Szövetség alpesi sí szakágvezetőjét, Molnár Sándort kérdeztük.

Zana Anita: Hogyan értékeli ezt a nem mindennapi sikert a Speciális Olimpián?

Molnár Sándor: Nagy felkészülés és készülődés előzte meg. Március 14-én utaztunk a világjátékokra ötfős kerettel, három sportolóval és két edzővel. Egy kiváló versenyt tudhatunk magunk mögött. Az ausztriai rendezők remekül lebonyolították a rendezvényt, látszott, hogy ez számukra rutin. Pontosan tudták, melyik pályaszakaszon kell kitűzniük a kapukat, ahol még a tavaszi időjárás sem fogja nagymértékben befolyásolni a versenyt. Ami a versenyzőinket illeti, Szanyi Petra egy visszafogott lány, nem szeret kitűnni. Az olimpia viszont jó hatással volt rá, közvetlenebb lett. Síelni eddig is tudott, az olimpia inkább a személyiségében hozott pozitív változásokat. Egy aranyérmet és egy negyedik helyezést szerzett a Speciális Olimpián. Csernai Tibor már egy bajnok típus, versenyhelyzetben mindig a maximumot hozza ki magából. Tudását ekkor száztíz százalékra tornázza fel. Szuper-műlesiklásban első lett, óriás műlesiklásban pedig bronzérmet szerzett. Árok Csaba kezdetben műkorcsolyázott és olimpiai aranyat is szerzett. Nyolc éve síel a szövetség keretein belül. A legügyesebb sportolónk, kitartó munkájának köszönhetően bekerült a világ élvonalába. Előző olimpiáján kategóriájában a 4. helyen végzett, most viszont már érmet is tudott nyerni. Szuper műlesiklásában negyedik lett, óriás műlesiklásban bronzérmet szerzett.

ZA: Szabadtéri sportágról van szó, ezért különösen fontos tényezők a körülmények. Ezek milyenek voltak a versenyek alatt?

MS: Az időjárás a legfontosabb tényező az alpesi sí sportágban. Nagyon fontos, hogy minden sportolónak meglegyen a sí biztonsága. A mi sportolóinknál az is fontos, hogy ezeket a különböző időjárási körülmények közötti sípályákat legyakoroljuk előre. Ezt a felkészülési szakaszban sikerült is megvalósítani. Ezért nem okozott problémát a sportolóinknak a különböző időjárás. Volt olyan nap mikor esett az eső, esett a hó, sütött a nap.

 

 

ZA: Mit emelne ki az Téli Világjátékokkal kapcsolatban, milyen élményekkel gazdagodott Ausztriában?

MS: A szervezést emelném ki. Ahogy mondtam, a szervezők pontosan tudták (gondolom ez is a többéves tapasztalat része), hogy melyik pályán és milyen magasságban tudják megrendezni a versenyt. Volt olyan napunk, amikor a pálya tetején friss hó volt, a pálya alján víztócsák alakultak ki, a verseny középső szakaszán pedig volt, ahol a körülmények és a pálya minősége kiváló volt. Az osztrákok kiváló pályákat tűztek. Biztonságra törekedtek.

ZA: Bár még 2021 messze van, azért nézzünk előre. Milyen tervei vannak a következő Speciális Olimpiáig?

MS: A következő olimpián szeretném az alpesi sí sportágat 4+1 fővel képviselni. A 4 fő a síelő, a +1 fő snowboard kategóriában indulna. Ehhez megvan a feltételünk, mivel az egyik edzőtársam Szabó Attila snowboardoktató. A síelőink felkészültek és már várják a következő szezont. Szeretnék továbbá a következőkben roadshow-okon népszerűsíteni a sí sportágat, az utánpótlás miatt.

 

Szerző:

Zana Anita, mindenamisport.com

Hozzászólok

Üzenet

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?