Ádám és a Speciális Olimpia – Interjú

Kezdőlap » Családi fórum » Ádám és a Speciális Olimpia – Interjú

Közzététel dátuma: 2017-04-27.

Hammer Ádám egy enyhén értelmi sérült fiatalember, aki a Speciális Olimpia mozgalom sportolója, és nemzetközi, valamint hazai szinten is remek eredményeket ért el a bowlingban. De manapság már a fotózás és a sortársaiért való tevékenységek is fontos szerepet töltenek be életében.

Ádám a márciusi Speciális Olimpia Téli Világjátékain, egy konferencián is részt vett a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség Sportoló Tanácsának póttagjaként. Interjú Hammer Ádámmal.

Zana Anita: Hogyan kerültél kapcsolatba a Speciális Olimpia mozgalommal? Ha jól tudom több sportágat is kipróbáltál korábban. Melyek ezek? Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

Hammer Ádám: Családommal több szabadidős tevékenységet kipróbáltam, de minden egyes alkalommal, amikor bowlingozni mentünk azt jegyezték meg, hogy milyen jó érzékem van hozzá. Akkor már kerestük az edzési lehetőségeket. Nyolc éve az Idahoban megrendezett Téli Világjátékokról készült riport kapcsán felsorolták a speciális olimpia keretén belül a sportolási lehetőségeket. Ekkor értesültünk róla, hogy a bowling is az olimpiai sportágak között van. Azóta vagyok regisztrált versenyzője a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek. Szeretek korcsolyázni és kosarazni, de tudok tollasozni és ping-pongozni is.

 

ZA: Ha jól tudom nemrégiben beválasztottak a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség Sportolói Tanácsába (SOEE) póttagnak. Mi te feladatod ebben a testületben?

HÁ: A SOEE Sportolói Tanács az értelmi fogyatékkal élők tanácsa, akik mentoraikkal karöltve végzik a munkát. Az európai/eurázsiai régiónak még nincs ilyen bizottsága. Ezért, és a stratégiai célok megvalósítása érdekében, a felállítását kezdeményezte David Evangelista, az SOEE ügyvezető igazgatója. A testület a régió sportolóinak a „hangja”, célja, hogy előmozdítsa a sportolói bizottságok országos szintű létrehozását. A régiós kommunikációs hálózat megszervezése a sportolók és családtagjaik véleményének gyűjtésére, képviseletére. A sportolói sztorik gyűjtése és megosztása. A tanács 6-8 főből áll. Kezdetben még csak három sportolói vezetőből állt, akik, alapító tagokként részt vettek a tanács munkájában: Micheline Van Hees (Belgium, az EELC tagja is) Lize Weerdenburg (Hollandia)Johanna Pramstaller (Ausztria). A többi tagnak a következő tudás/készség/képességterület valamelyikén kellett megfelelnie: sport és versenyek: pl. segédedző, önkéntes egészség & fitnesz: pl. egészséges táplálkozás, fitnesz technikák ismerete, pl.kölyök sportolók edzője, vagy önkéntes kommunikáció: pl. aktív tevékenykedés a közösségi médiában, interjúkészítési gyakorlat nyilvános beszéd.

Erre a felhívásra adtam be a pályázatomat, amit elfogadtak és így a Sportolói Tanács póttagja lettem. Abban az esetben, ha a vezető tagokból valaki valamilyen oknál fogva nem tud megjelenni, akkor engem hívnak Az SO-ban való tevékenységem eleinte a sportra és a csapattársaimmal való napi kapcsolattartásra korlátozódott. Rövid időn belül azonban más szakágak sportolóival is felvettem a kapcsolatot, eleinte időszakosan majd velük is napi szintű kapcsolat alakult ki, barátságok születtek. Ez vezetett arra, hogy gyorsan átláttam a szervezet működését az egyes szakágak közötti kommunikáció fejlődését. Folyamatosan kerestem a lehetőséget, hogy részt vehessek a többi sportág versenyén és segíthessek önkéntesként. Nyitott és érdeklődő személyiségem nagy segítség volt abban, hogy nagy legyen az ismeretségi köröm az SO-n belül és kívül is. Ma már sok mindenben kikérik a véleményemet, szívesen magyarázok olyan dolgokat, amelyhez akár kívülállóként is hozzá tudok tenni. Azzal, hogy ilyen sok sporttársat ismerek, akikkel nagyon aktívan kommunikálok nemcsak személyesen, de közösségi csatornákon keresztül is, jobban tisztában vagyok azzal, hogy miről mit gondolnak, mi a véleményük, mi az, amit szeretnének. Ezzel a tudással viszont megfelelően tudom képviselni a sportolókat minden fórumon, valamint a jó kapcsolatteremtő képességgel és a külső, belső kommunikáció használatával tudom segíteni a vezetőség munkáját. Örömmel értesültem, hogy az SO Hungary 2016 és 2020 közötti stratégiai tervében szerepel egy atléta szóvivői program egy kommunikációs tréning formájában. A médiaszerepléstől sem állok távol: SO sportolóként, ha felkérnek interjúra, mindig megpróbálok az egész szervezetről mesélni a riportereknek és újságíróknak. Ezek mind vezettek arra, hogy vezető sportoló legyek, aki segíti az elnökségben dolgozó Németh Csaba speciális olimpikon munkáját azzal, hogy a nemzetközi konferenciákról hozott tapasztalatokat, információkat továbbítom a hazai speciális olimpikonoknak.

 

ZA: A március végén befejeződött Téli Speciális Olimpián a Sportolói Tanáccsal különböző programokon vettél részt. Mit emelnél ezek közül ki?

 

HÁ: Március 21- én kezdődött, Grazban, Schladmingban és Ramsauban rendezett téli világjátékok alkalmával került sor a vezető sportolók és mentoraik részére egy egészségügyi és egy fitness workshop is. A workshop helyszíne megegyezett a Grazban megrendezett versenyszámok helyszínével, a Stadthalle Graz nevű rendezvényközpontban. Az előadások és a sportesemények párhuzamosan zajlottak: a stadionban, elkülönített pályákon zajlottak a meccsek, az előadótermekben pedig az előadások. Az Egészségügyi Workshop elsődleges témája természetesen az egészséges életmód volt. Többek között felmérték a résztvevő- vezető sportolók általános egészségügyi állapotát: vérnyomást, reflexeit, látását. Ezután jött pár további egészségügyi vizsgálat, amely azonban már kifejezetten a Speciális Olimpiai vezető sportolók képességeire volt kíváncsi. Megvizsgálták többek között a résztvevők hajlékonyságát, markuk szorítóképességét, egyensúlyérzéküket. A pulzusukat többször is megmérték: a belépéskor, néhány tornagyakorlat elvégzése közben, valamint néhány perccel utána is. Ha valamelyik mérés eredménye nem volt megfelelő, a program végén felvilágosítást és (például a hajlékonyság javítása érdekében) egy rövid személyes bemutatót is tartottak az önkéntesek.

A Fitness Workshop már kifejezetten a mozgással kapcsolatos készségeket sajátíthatták el a vezető sportolók: egy két órás program keretében, saját bőrünkön tapasztalhatták meg a bemelegítés, a gyakorlatok helyes elvégzésének, valamint az edzés végi nyújtások fontosságát. Itt az oktatók ismertették a különbséget az egészség- valamint a készség orientált fitnesz között, ami segített a vezető sportolóknak az otthoni sportolóknak való iránymutatások átadásában.

Az egészséges táplálkozással kapcsolatos volt: itt a résztvevők megismerhették a megfelelő egyensúlyt a mozgás és a táplálkozás között. Az önkéntesek interaktív bemutatókkal segítették az eligazodást az egészséges és az egészségtelen ételek között. A megfelelő fehérjebevitel is szóba került, ahogy az egészségtelen mértékű cukorbevitel káros hatásai is.

ZA: Milyen élményeket gyűjtöttél a Speciális Olimpián?

HÁ: A Téli Világjátékok első felében a Családi Program keretében szurkolhattam végig a versenyeken, Schladmingban és Grazban. Láthattam a csodálatos és igazán fergeteges hangulatban lezajlott Nyitó Ünnepséget. Még a szakadó eső sem vette el a nézők kedvét, hogy együtt ünnepeljenek az olimpikonjainkkal. A szervezők igazán kitettek magukért.

A konferencia, amin részt vettem március 21- től 25-ig zajlott. Nagy élmény volt számomra találkozni 15 nemzet Vezető Sportolóival, akikkel kicserélhettem a tapasztalataimat és közösen sajátíthattuk el azokat az új információkat, amiket hazahoztam, hogy átadjam az itthoni speciális olimpikonjainknak és segítsem Németh Csaba munkáját.

ZA: Úgy tudom, hogy a fotózás is nagyon fontos számodra. Miket szoktál fotózni? Milyen terveid vannak ezen a téren a későbbiekben?

HÁ: Imádok fotózni és imádok utazni és látni. Anyuék azt szokták rám mondani, hogy olyan vagyok, mint egy japán turista, aki bárhová megy, szinte minden pillanatot megörökít. Nos, én is erre törekszem. Csak a Téli Világjátékok alatt 1600 képet csináltam. A számot kimondva iszonyú soknak tűnik, de utólag visszanézve nagyon jó érzés újra átélni azokat a pillanatokat. Továbbra is szeretnék szövetségünk minden eseményén megmozdulásán részt venni és megörökíteni a legfontosabb megmozdulásokat. Természetesen az azokról készült képeket igyekszem minden sporttársammal megosztani. Már profi fotósok javasolták nekem, hogy szerezzek be egy komolyabb fényképezőgépet, de jelen pillanatban én azzal is nagyon meg vagyok elégedve, amilyenem most van.

Hammer Ádám eredményei bowlingban:

2010, Európa Nyári Játékok, Varsó: egyéni- bronz, vegyes páros- arany

2011, Nyári Speciális Világjátékok, Athén: egyéni- arany, csapat ezüst, páros bronz

Hazai versenyeken szerzett érmek és kupák:

18 db arany, 4 db ezüst

A legeredményesebb egyéni kupa nyertese: 2011, 2012, 2013

A legeredményesebb páros kupa nyertese: 2014

A legeredményesebb csapat kupa: 2015

 

Szöveg: Zana Anita, mindenamisport.com

Hozzászólok

Üzenet

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?