A család is a csapat tagja

Kezdőlap » Családi fórum » A család is a csapat tagja

Közzététel dátuma: 2017-04-15.

 Interjú a Speciális Olimpia mozgalom Családi Program Koordinátorával.

Hammerné Gusztics Magdolna már több éve vezeti a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) Családi Programját. Ma már ennek a programnak is egyre nagyobb jelentősége van. És, hogy miért? Nos, a beszélgetésből ez is kiderül. A Családi Program a márciusban véget ért  XI. Speciális Olimpia Téli Világjátékain is kiemelt fontossággal bírt.

Zana Anita: Hogyan kerültél kapcsolatba a Speciális Olimpia mozgalommal?

Hammerné Gusztics Magdolna: Fiam, Hammer Ádám révén, aki speciális olimpikon. Sérült gyereket nevelő szülőként kerestük az utat, a lehetőségeket, hogy a család egyenrangú tagjaként boldogan élhessen, és együtt örülhessünk sikereinek. A hitet, hogy a fogyatékosságából adódó hátrányait közös erővel együtt győzzük le, soha nem adtuk fel. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy értesültünk arról, hogy az értelmi fogyatékosoknak is rendeznek sportversenyeket és az ott sportolók jó közösségben nagyszerűen érzik magukat. Már akkor tudtam, minden erőmmel azon leszek, hogy valamilyen formában támogatni fogom az SO-t, először, mint a sportoló mögött álló szülő, 2013-tól pedig már Családi Program Koordinátor. Akkor, azaz óriási megtiszteltetés ért, hogy Antal József, aki addig a Magyar Speciális Olimpiai Szövetségnél vezette a Családi Programot, engem javasolt a feladat továbbvitelére. Négy évvel ezelőtt így választottak meg koordinátornak és két éve lettem szövetségünk elnökségi tagja.

ZA: Hazánkban te vagy a Speciális Olimpia mozgalomban a Családi Program vezetője. Mit érdemes tudnunk a programról? Hogyan és mikor kezdtél bele ebbe a munkába?

HGM: Korábban Magyarországon a sportolók zömét az értelmileg sérült emberekre szakosodott bentlakásos otthonok adták. Mostanra viszont egyre több sportolónk él családban, így nekem is egyre nagyobb a szerepem. „Nemcsak a sportoló, de a család is a csapat tagja.” – ez a mottója a programunknak. Kezdetektől fogva, már akkor is mikor még nem voltam koordinátor, ez a mottó már valahol leges legbelül ott volt bennem, de jelentőssé akkor vált, amikor megválasztottak erre a pozícióra. Büszkén állíthatom, hogy meghozta azt, amit a megfogalmazásával elérni szerettem volna. A sportnak megvan az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa a világot. Képes arra, hogy inspiráljon, hogy egyesítse az embereket úgy, ahogy semmi más. Fontos megemlíteni, hogy minden nemzeti Speciális Olimpia Szövetségnek, így a magyarnak is van Családi Programja. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a koordinátor az elnökség tagja is.

ZA: Mi a lényege a Családi Programnak?

HGM: A Speciális Olimpia Szövetség és a szülők közötti kapcsolattartás. A különböző klubok, egyesületek mögött álló hozzátartozók összefogása. Segítse az ország különböző területein élő azon családoknak megtalálni az utat a Speciális Olimpia Szövetséghez, akik sportoltatni szeretnék értelmi fogyatékkal élő hozzátartozóját. Összefogás, hogy tudjunk egymásról és segítsük egymást az élet bármely területén felmerülő problémák megoldásában. Építőközösség, biztos hátteret teremtsünk az edzéseken, versenyeken résztvevő sportolóknak.

Az egyik legfontosabbnak tartom a teljes és átfogó tájékoztatást a szövetség felépítéséről, munkájáról, programjáról és sportoltatási lehetőségekről. hiszen csak így tudjuk hitelesen továbbvinni a Speciális Olimpiai Mozgalom hírét és ezzel hozzánk csatlakoztatni olyan ismerőst, aki keresi, de nem találja a hozzánk vezető utat. Mindezt az a közel 100 fő családtag végzi, akik a regisztrálással csatlakoztak a Családi Program Hálózathoz.

A Családi Program a Szövetség más programjaiba is bekapcsolódik, így a Kölyök Sportoló Programba, Egészséges Sportoló Programba és a Sportolói Szóvivő Programba. Tovább folytatjuk országjáró Roadshow-kat, hogy így minden település közelébe eljutva népszerűsítsük mozgalmunkat.

ZA: Nemrég fejeződtek be a Speciális Olimpia Téli Világjátékainak küzdelmei, amelyen egy kiemelt esemény volt a családi program. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél ott, illetve melyen volt a program maga? Magyar családok vettek –e rajta részt?

HGM: Mint már említettem, kiemelt szerepe van a nemzeti Speciális Olimpia Szövetségeknél, így a magyarnál is a Családi Programnak. A nemzetközi versenyekhez és természetesen a 2017-es ausztriai Világjátékokhoz is szorosan kapcsolódott Családi Program Az ezzel kapcsolatos munka elkezdésében sokat segített, hogy részt vettem korábban nemzetközi versenyen, mint regisztrált családtag és most pedig koordinátorként működöm közre. A korábbi helyzetben azokra az információkra voltam rászorulva, amit az akkori koordinátor továbbított felém kiegészítve azokkal a dolgokkal, amik után az ember utánanéz egy külföldi utazáskor. Most viszont megpróbáltam én tájékoztatni a legnagyobb körültekintéssel azokat a családtagokat, akik regisztráltak. Feladatom az volt, hogy a legelső lépésektől kezdve a záró pillanatokig segítsem a Téli Világjátékokra kiutazó regisztrált családtagokat. A nemzetközi szervezet által megadott határidőig huszonkét családtagot regisztráltunk. Volt, aki önállóan meg tudta oldani, de a többségnek én segítettem ebben. A Világjátékok helyszínének közelsége miatt viszont felmerült további regisztrálási igény a határidőn túl, amit a szervezőbizottság rugalmasságának köszönhetően sikerült megoldani, így huszonöt főre növekedett a létszám. Minden családtag regisztrációja megfelelt a nemzetközi előírásnak.

Folyamatos e-mail váltásban voltam a Nemzetközi Szövetséggel, hogy minden igényre és kérésre megadjam a teljes választ és így az előírásoknak megfelelően, a hivatalos oldalakon feltüntetett fontos információk lettek kiadva. A Szervező Bizottság biztosított minden lehetőséget, amit megígért a regisztrált családtagoknak – ingyenes tömegközlekedést, VIP-es helyet a versenyzési helyszíneken, a nyitó- és záróünnepségeken, kedvezményes múzeumlátogatás, fesztiválhelyszínek látogatása és sorolhatnám még…Viszont nagyon nehezményezzük, hogy egy akkora sportversenyen, mint a gyorskorcsolya és a műkorcsolya helyszínen nem biztosítottak a regisztrált családtagoknak egy olyan  részleget, ahol beszélgethettek és ismerkedhettek egymással, holott Schladmingban, fent a sípálya tövében is megtalálhatták ezt az érdeklődők. A különböző helyszíneken próbáltam segítséget nyújtani a hozzátartozóknak, áthidalni a felmerülő problémákat.

Kiegészítő program:

Fogadás a regisztrált családi programban résztvevők számára

Kulturális és Kulináris Program

  1. március 20. Graz Operaház – 18 fő regisztrált magyar családtag
  2. március 21. Schladming Kongresszusi Központ – 0 családtag

Erre az eseményre meghívást kapott Navracsics Tibor az Ifjúságért és a Sportért Felelős EU Biztos, aki az ott lévő magyar regisztrált családtagokkal beszélgetett és egy közös képpel örökítették meg a helyi fotósok a találkozást. Ez a kép felkerült a Nemzetközi Szövetség Facebook oldalára is.

 

ZA: A Speciális Olimpiáról, a versenyről milyen élményekkel tértél haza?

HGM: Fantasztikusan szervezett, hatalmas tömegeket megmozgató rendezvény volt. A sógorok maximálisan kitettek magukért. Sikerült a legtöbb versenyszámnál együtt szurkolni és kiabálni a RIA, RIA HUNGÁRIA-t a jelenlévő hozzátartozókkal. Hihetetlen öröm volt látni, azokat a büszke szülői arcokat, amikor a speciális olimpikonjuk a nevének felolvasásakor az elért helyezésénél felállt a dobogóra. Sokan most látták először ilyen helyzetben és megmérettetésben őket. Ezért a pillanatért kezdtem el én is dolgozni, hiszen én is láttam a fiamat felállni 2011-ben Athénban a dobogó legfelső fokára. Akkor megfogadtam, hogy minden erőmmel azon munkálkodom, hogy ezt az élményt más is átélhesse. Hozzátartozók nem győztek hálálkodni, hogy a munkámmal én is hozzájárultam az ő kint tartózkodásukhoz.

ZA: A jövőben milyen terveid vannak a honi családi programot illetően?

HGM: Legfontosabb feladatunk, hogy tovább növeljük a regisztrált családtagok számát. Mindenképp szeretnénk, hogyha már létrejönne egy kiforrott és határozott tervekkel rendelkező Családi Program Vezetőség, akik rendszeres képzéseket szerveznek a családtagoknak az egészséggel, a fittséggel és a sporttal kapcsolatban. A Családi Program Hálózat támogatta és segítette, hogy egyre jobban beinduljon Magyarországon a Kölyök Sportoló Program, ezért a következő Roadshow állomásain is tájékoztatni szeretnénk az egybegyűlteket a programról és óriási sikerrel bemutathassuk kölyök sportolóinkat is, akik bebizonyították, hogy alkalmasak arra, hogy majdan Ők legyenek sportolói utánpótlásaink. Erősíteni szeretnék ennek a programnak a jelentőségét, hiszen itt a hozzátartozóknak van óriási szerepe, mert szeretnénk, ha minél aktívabban ki is vennék részüket ebből a munkából. Terveink így, az eddigi sikeres együttműködésnek köszönhetően továbbra is együtt járni az országot, minél több helyre ellátogatva népszerűsíteni a Kölyök Sportoló Programot is a szülők aktív jelenlétének fellendítése és minél több önkéntes bevonását is tervezzük.

Kifejezetten támogatjuk az Egészséges Sportoló Programot, ezért minden állomás helyszínére beszervezünk olyan az értelmi fogyatékosok egészségével foglalkozó speciális orvosokat, akik segítik a tájékoztatással ezt a munkát. Eddig foglalkoztunk sportpszichológiával, speciális fogászattal, sportneurológiával és rehabilitációval. Az idei évben viszont kiemelt két napos rendezvény keretében hívjuk össze a szülőket fórumozásra. A Családi Program fontos és szerves része lett a Magyar Speciális Olimpia Mozgalomnak. A Családi Program Hálózat Roadshowjával megkapják a minél teljesebb tájékoztatást azok a családok, akik keresek az utat a Magyar Speciális Olimpia Szövetséghez. A nemzetközi szervezet stratégiai tervében is kiemelt szerepet kapnak a sportolói szóvivői nagykövetek. Segítenénk azokat az alkalmas sportolókat megtalálni, akik megfelelően tudnák képviselni szövetségünket, valamint azokat az elveket, amit vallunk. Mindenképp nyitott, érdeklődő és megfelelő ismeretséggel rendelkező sportolókat támogatnánk erre a pozícióra, mert nagyon fontos szerepet szánnánk nekik stratégiai tervünkben. Ebben azért tudnának a hozzátartozók sokat segíteni, hiszen ők azok, akik ismerik olimpikonjaikat, hogy valóban alkalmasak lennének erre a pozícióra.

Szöveg: Zana Anita, mindenamisport.com

Hozzászólok

Üzenet

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?