A 30 éves SO a 65 éves Kolorcityben ünnepelt

Kezdőlap » EKS nap » A 30 éves SO a 65 éves Kolorcityben ünnepelt

Közzététel dátuma: 2019-09-23.

 

A “Győztesek Napja-30 éves a Speciális Olimpia” jubileumi ünnepségsorozat harmadik, befejező állomásának eseményeit Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportközpont melletti Völgy parkban rendeztük meg szeptember 21-én, szombaton.

Szombathely és Debrecen után az 1954-ben alapított Kolorcityben kaptunk lehetőséget a születésnapi ünneplésre, valamint megemlékeztünk az elmúlt 30 esztendőről. A gála társszervezője és támogatója Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft.

Fáklyás futással, sportági bemutatókkal, kézműves játékokkal, színpadi produkciókkal, egészségügyi szűrővizsgálati lehetőségekkel, mentőkutyás és segítőkutyás bemutatókkal, valamint koncertekkel és ismert sportolók, sportszakemberek közreműködésével zajlottak a programok délután 13:00 és este 21:00 óra között.

Népszerűnek bizonyultak a budapesti és kazincbarcikai kézműves sátrak (Kazincbarcika Gyermekek Háza) játéklehetőségei, az ingyenes hallásvizsgálat, az OTP Bank és a Gyermekmentő Liga közös fogászati szűrése, az arcfestés, valamint a Máltai Szeretetszolgálat által nyújtott egészségügyi szűrővizsgálati pontok lehetősége is.

A fitnesz világbajnok, Egyesített Fitnesz Program koordinátor Kállai Ildikó mozgatta meg a sportprogramokban résztvevőket egy zenés bemelegítéssel.

Az inklúziót, integrációt erősítő „Fáklyás futás” mezőnyét Szitka Péter polgármester, Pázmány Péter speciális olimpikon, és Rózsa Dóra, az Abu Dhabi SO Világjátékok triatlon versenyigazgatója, az SOI világtanácsadója vezette fel, őket követte a fehérpólós tömeg.

Asztalitenisszel, kosárlabdával, tollaslabdával, tenisszel, tornával, focival vártuk a mozogni vágyókat a Völgy parkban. De ki lehetett próbálni például a Kölyök Sportoló Program eszközeit, a görkorcsolyát, a judót, az erőemelést, de a floorballt is.

Az ünnepélyes megnyitón Lengyel Lajos MSOSZ elnök, Klimon István alpolgármester, Wisinger János MSOSZ alapító-tiszteletbeli elnök, Petrika Ibolya MLSZ Grassroots Program koordinátor, Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság korábbi elnöke és Hammer Ádám SOEE Sportolói Bizottsági póttag, korábbi speciális olimpikon mondott beszédet. Mindannyian méltatták a speciális olimpiai mozgalom 30 évét és a mozgalom jelentős mérföldköveit. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Czene Attila is. Az olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökeként köszöntötte a jelenlévőket.

A délután folyamán a városban zajló, kétnapos SO asztalitenisz verseny (Mohos Kupa) párosversenyének néhány eredményhirdetését is lebonyolítottuk a színpadon, ünnepi körülmények között. Díjaztuk az MSOSZ legrégebben állományban lévő szakágvezetőit is. Pintér István padlóhoki szakágvezető (aki később veszi át a kitüntetést) mellett, Dobi Zoltán asztalitenisz szakágvezető vehetett át egy gyönyörű, gravírozott Hollóházi porcelán díjat. Mindketten, több mint 2 évtizede irányítják kiemelkedően eredményesen sportágaikat.

Makkai Orsolya műsorvezető interjúkat is készített a színpadon. Orbán-Sebestyén Katalin tenisz szakágvezető, a SOEE európai sporttanácsadója és Rózsa Dóra SOI világ sporttanácsadó is az SO fejlődését, a fogyatékos sport erősödését, az integráció jelentőségét hangsúlyozta nyilatkozatában.

A rendezvény további részében fellépett többek között, Csepregi Éva, DJ Dominique, DJ Lupy, a Desperado, az Animal Cannibals, Dér Heni, a Bon Bon, a Flash Táncstúdió-Kazincbarcika, a Bélapátfalva Fogyatékosok Intézményének Művészeti Csoportja, Putnok Fogyatékosok Intézménye Művészeti Csoportja, a DMJV Városi Szociális Szolgálat Napsugár Tánccsoportja, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató Mentőcsoportja és az Aura Segítő Kutya Alapítvány is.

A fináléban 30 db piros és fehér Led világítással ellátott lufikkal köszöntötték a 30. évfordulóját ünneplő szövetségünket, korábban pedig levetítették a Családi Program Hálózat születésnapi köszöntő videóját és egy hatalmas tortával is meglepett minket a város.

Hisszük, hogy a 2018-as EKS napi rendezvényt követően ismét sikerült bemutatni Kazincbarcika városának a Speciális Olimpia mozgalom célját, tevékenységét és segítettünk az értelmi fogyatékossággal élő emberek elfogadtatásában. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség nevében tisztelettel köszönjük Kazincbarcika városvezetésének, a Barcika Art Kft. vezetésének és munkatársainak, hogy támogatásukkal, segítségükkel és közreműködésükkel hozzájárultak a jubileumi gála létrejöttéhez és lebonyolításához.

 

További képek a Speciális Olimpia Facebook albumjában, melyet az alábbi képre kattintva érhet el:

Vélemény, hozzászólás?