“Igazi kihívásként tekintek a rám váró feladatokra”

Kezdőlap » Hírek » “Igazi kihívásként tekintek a rám váró feladatokra”

Közzététel dátuma: 2019-08-19.

Nemrégiben egyik sporttanácsadójának kérte fel a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség Rózsa Dórát. A kiváló sportszakember korábbi válogatott triatlonos, Hawaii Ironman VB résztvevő, ITU nemzetközi triatlon versenybíró.  3 gyermek boldog édesanyja.

 A márciusi Abu Dhabi SO Nyári Világjátékok triatlon versenyigazgatóját jövőbeni feladatairól kérdeztük.

-Az SOI egyik világ sporttanácsadójaként mik lesznek a legfontosabb feladataid? 

Nagy megtiszteltetés számomra ez az új feladat, amely igazi kihívást jelent nekem. Az SO Triatlon szabály könyvének teljes felülvizsgálata után az esetleges új szabálymódosítások bevezetését szeretném majd javasolni a vezetőségnek. Szakmai segítséget kívánok nyújtani a sportág fejlesztéséhez és a program kidolgozásához, együttműködve az edzőkkel. Fontos feladatom lesz még a versenyek lebonyolításához elengedhetetlen kézikönyv kidolgozása is.

 

 

– Mikor kerültél először kapcsolatba a Speciális Olimpiával? 

 Ebben az évben Abu Dhabiban, a Világjátékokon találkoztam először a mozgalommal. Hatalmas élmény volt számomra ez az időszak. Érzelmileg is nagyon megfogott a speciális olimpikonok világa. Triatlon és a kerékpár szakágért feleltem rendezői oldalról.

– Miért tartod fontosnak, hogy az MSOSZ keretén belül is legyen triatlon? 

Évekkel ezelőtt az SOI már elhatározta hogy a triatlon sportágat beépíti a sportágai közé és támogatja. Los Angelesben, 2015-ben bemutatkozó sportágként volt jelen, négy évvel később Abu Dhabiban pedig már teljes értékű sportként szerepelt, nagyon sikeresen.

A triatlon sorrendben úszásbólkerékpározásból és futásból álló, fiatal sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is, amely kíváló lehetőség a Unified (Egyesített) Triatlon bevezetésére, váltó vagy csapatverseny formájában.

– Milyen reformokat, változtatásokat szükséges bevezetni az épek által képviselt triatlonhoz képest? 

A tervek kidolgozás alatt állnak jelenleg a részemről, melyek egy részét a napokban adtam le az SOI vezetőségének. Mindenképp fontosnak tartom a sprint (750 m úszás-20 km kerékpározás-5 km futás) távon kívül egy rövidebb táv bevezetését, amely egy Szuper Sprint lenne, így több versenyző számára teljesíthető a verseny.

Unified Triatlon csapatverseny, illetve váltó versenyszámok programba kerülését is segítem majd, ahol együtt versenyezhetnének az épekkel a speciális olimpikonok.

Az SOI triatlon szabálykönyv átvilágítása a következő lépés, illetve az ITU-val (Nemzetközi Triatlon Szövetség) szeretnénk szorosabb együttműködést létrehozni.

– Milyen terveid vannak? Hogyan segítenél a versenyzők képzésében, toborzásában?

A triatlon egy nagyon dinamikusan fejlődő sportág a világon mindenhol, mely egészséges környezetben, szabad levegőn űzhető és az emberek természetes  mozgásaira épül.

A fejlesztési program kidolgozása után, a nemzeti szövetségeket bevonjuk a munkába, segítséget nyújtunk az edzőknek, a szövetségeknek minden téren.

Az MSOSZ-nél elnök úrral, sportigazgató úrral, az atlétika, a kerékpár és az úszás szakágvezetőkkel szeretnék minél hamarabb egyeztetni és véleményüket kikérni. Remélem, hogy a munka nagy élményeket és közös sikereket hoz majd.

 

 

Szöveg: Szőke Viktória

Vélemény, hozzászólás?