Speciális Olimpia éves kongresszusa Santo Domingoban

Kezdőlap » Beszámolók » Speciális Olimpia éves kongresszusa Santo Domingoban

Közzététel dátuma: 2018-11-16.

A Eunice Kennedy Shriver emlékévben rendezett Speciális Olimpiai Világkongresszus Santo Domingóban hatalmas meglepetést tartogatott a résztvevőknek – és minden érintettnek.

2018. november 10.-én a Dominikai Köztársaság elnökének meghívására gyűlt össze a Speciális Olimpia vezetősége az Újvilág legrégebbi városában, hogy éves kongresszusát és a vezető sportolók tisztújító kongresszusát ebben a hangulatos szubtrópusi városban tartsa meg. A rendezvény ezeken túl gyakorlati képzést is nyújt a vezető sportolóknak. Az itt szerzett tudással a világ vezető sportolói aktív részesei lesznek a Speciális Olimpia új politikájának, az inklúziónak. Az 56 országból érkezett 65 vezető sportoló mentoraival feladatokat old meg és új ismereteket szerez, egyúttal megmutatja a világnak az inklúzív vezetésben rejlő erőt. Magyarországot Hammer Ádám képviseli az egészség-hírvivő szakterületen. A megterhelő és nagy kihívást jelentő feladatok mellett is jól megállja a helyét és lelkesen vesz részt a kötelező és fakultatív programokon is.

A rendezvény helyszínén a Dominikai Köztársaság Primera Donnajának, Cándida Montilla de Medina asszonynak fővédnöksége alatt Speciális olimpiai nyílt tenisz világbajnokság zajlik. Magyarországot két sportoló képviseli Sebestyén Kata szakágvezető irányítása alatt. Begovics Éva és ép sporttársa már kedden ezüstérmet szerzett. A verseny megnyitója igazi latinos népünnepély volt a város legnagyobb stadionjában énekesekkel, táncosokkal, a köztársaság motívumait bemutató mozgásművészekkel, valamint tűzijátékkal. Az esemény jelentőségét növelte Danilo Medina elnök és felesége személyes jelenléte.

Azonban a First Lady másnap a kongresszusra is ellátogatott és hitet tett a fogyatékos emberek társadalmi inklúziója mellett. Az ő személyes együttműködése mellett a Speciális olimpia képviseletében Tim Shriver (a képen Hammer Ádám vezető sportolóval)és az Amerikai Államok Szövetsége nevében Betilde Muñoz szerződést kötött az értelmi fogyatékkal élők emberi jogainak fejlesztésére a sport, a testmozgás, az egészség, az oktatás és a fenntartható emberi fejlődés területén. Tíz év leforgása alatt el szeretnék érni, hogy semmilyen megkülönböztetés se érhesse az értelmileg akadályozott embereket. Ebben a folyamatban a Dominikai Köztársaság vezető szerepet kíván játszani, amiben kiemelkedő szerepe van az elnök népszerű és társadalmi problémák iránt nagyon fogékony feleségének.

A mozgalom jelszava az, hogy az új forradalom az inklúzió. Ebben a forradalomban a Speciális Olimpia sportolóira fontos feladat vár: nekik kell hirdetniük, hogy nincs többé helye a világban semmiféle megkülönböztetésnek és kirekesztésnek. Hiszem, hogy azáltal, hogy a képességeik kifejtéséért erőn felül harcoló fogyatékosokat emelik a többségi közösség elé példának, nemcsak a vezető sportolók önbizalmát és hitét növelik, hanem az épek megosztottságtól szenvedő társadalma is jobb, több lesz.

Az elnök asszony, valamint az Amerikai Államok Szervezete csakúgy, mint a Speciális Olimpiai mozgalom azt vallja, hogyaz igazi befogadás szelleme az SO sportolóiban, vezető sportolóiban élt, él és fog élni, úgy, hogy az egész világ megtanulhassa tőlük.

Vélemény, hozzászólás?