Érzékenyítés rendhagyó módon

Kezdőlap » Beszámolók » Érzékenyítés rendhagyó módon

Közzététel dátuma: 2018-07-09.

Szövetségünk, valamint a Balassagyarmati Fegyház és Börtön közös szervezésében valósult meg Balassagyarmaton az Egyesített Fitnesz Nap.


Sportolási és mozgási lehetőséget biztosítottunk a fogvatartottak és az értelmi fogyatékossággal élő, (speciális olimpikon) versenyzők számára közösen, integrált körülmények között, társadalmi érzékenyítés, valamint a kölcsönös elfogadás jegyében.

Dr. Tibay Ákos bv. ezredes, parancsnokhelyettes köszöntőjében elmondta, bízik abban, hogy ez az integrált, rendhagyó esemény hagyományteremtő rendezvénnyé válik. Kiemelte: „A fogvatartottak sporton keresztül is eljuthatnak a rend és a fegyelem megtartásához.”, majd így folytatta: „A program kulcs szava az „érzékenyítés”. Szeretnénk, ha az érzékenyítés kölcsönös lenne. A fogvatartottak látnák, hogy önhibájukon kívül hátrányos helyzetből induló fiatalok, felnőttek mire képesek és érzékenyen eltudnák fogadni, hogy ők, akik önhibájukból kerültek ebbe a helyzetbe (fogvatartottak) mennyivel nagyobb kezdeti lépést tudnának megtenni, ha megvan az az erő és akarat, hogy valamit megváltoztassanak az életükben, és valami jó cél érdekében előre tudjanak lépni.”
Szabó Béla a Magyar Speciális Olimpia szövetség társelnöke a Balassagyarmati Fegyház és Börtönnel való eddigi együttműködés legfontosabb üzeneteit közvetítette a hallgatóság felé. Elmondta, hogy több alkalommal segítettek a fogvatartottak (irodák festésében, építkezésben) a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézménynek, ahol vezetőként dolgozik. Szerette volna ezt valahogy viszonozni, ekkor fogalmazódott meg benne a fitnesz nap, majd az elképzelést a megvalósítás váltotta fel. „Közösen elkezdtünk ezen elmélkedni. Nagyon örülök, hogy itt lehetünk, és én is azt vallom, hogy az integrációt mindenféle kép erősítenünk kell. Én hívő
emberként azt mondom, hogy aki megbotlik, ne vessünk rá követ. Ezért is vagyunk itt, hogy a fogyatékkal élő sportolóink is hátha ezt tükrözik majd, hogy szabadulás után lehet a sportban kiteljesedni.”

 

A magyar Speciális Olimpia Szövetség életében a sport és a művészet összefonódik egymással, ennek volt ékes példája a NMRESZI Harmónia RIAGO Bercel intézmény lakóinak táncprodukciója.

Az esemény fénypontajaként Kállai Ildikó fitnesz világbajnok lépett a színre, az Egyesített Fitnesz Program vezetője közös zenés tornát tartott a fogvatartottaknak és a diósjenői, valamint berceli speciális olimpikonoknak. Nagyon jó hangulatban telt a mozgás. Ezt követően rövid beszélgetések voltak, majd a fogvatartottak zenés produkcióit láthatták a megjelentek. A tervek szerint legközelebb szeptemberben lesz ismét közös sportnap a falakon belül.

 

Fotók és információ:
Némediné Bartanusz Andrea
Concrete Média- ​PR Manager

Vélemény, hozzászólás?