VÁLOGATÓVERSENYEK A SPECIÁLIS OLIMPIA JEGYÉBEN

Kezdőlap » Hírek » VÁLOGATÓVERSENYEK A SPECIÁLIS OLIMPIA JEGYÉBEN

Közzététel dátuma: 2018-02-10.

Nagy megmérettetések várnak idén a magyar speciális olimpikonokra, mivel már most februárban elkezdődnek a válogatóversenyek a 2019-es Speciális Olimpia Nyári Világjátékaira, amelynek a távoli Abu Dhabi ad majd otthont.

A mieink összesen 14 sportágban képviselik hazánkat a Speciális Olimpián, összesen 62 sportolóval. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) mindent megtesz azért, hogy a magyar csapat a lehető legjobban szerepelhessen az értelmi fogyatékossággal élő és halmozottan sérült sportolók legnagyobb világversenyén.

A válogatók előtt dr. Jády Györggyel, az MSOSZ országos sportigazgatójával beszélgettünk.

Zana Anita: A 2019-es Speciális Olimpia Nyári Világjátékaira már idén megkezdődnek a válogatók. Mit kell erről tudni?

Dr. Jády György: Igen, már most február 10-én sor kerül az első válogatóversenyre. Legelőször a tollaslabdázóink ilyen versenyére kerül sor. A válogatók célja, hogy kiválasztásra kerüljenek a válogatott keret tagjai, aki megkezdik a közvetlen felkészülést a Speciális Olimpia Nyári Világjátékaira. Majd végül ebből a keretből kerülnek ki az utazó csapat tagjai, a további versenyek eredménye, az edzőtáborokban nyújtott teljesítmény és az aktuális sportforma alapján. Az utazó csapatra a szakágvezetők tesznek javaslatot, amelyről később az MSOSZ elnöksége dönt. A válogatóversenyek februárban kezdődnek, ahogy említettem, és májusban fejeződnek be.

ZA: Magyarország összesen hány kvótával rendelkezik?

JGY: A Magyar Speciális Olimpia Szövetség a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetségtől (SOI) hatvankét kvótát kapott az előző évek eredményei alapján. Sportolóink tizennégy sportágban mérhetik össze tudásukat más nemzetbeli sporttársaikkal. Ezek a következők: asztalitenisz, atlétika, bocsa, bowling, erőemelés, görkorcsolya, judo, labdarúgás, kerékpár, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, úszás. Úgy gondolom, ez a kvótaszám reális az eddigi eredményeinket figyelembe véve.

ZA: Hogyan alakul a válogatott keret programja a válogatók után?

JGY: Lesznek külön sportági edzőtáborok, illetve ősszel egy nagy központi edzőtábort tervezünk, amelyen mind a tizennégy sportág valamennyi versenyzője ott lesz. Edzések és különböző állapotfelmérések is szerepelnek az edzőtábor programjában. Ma már a Speciális Olimpián is egyre profibban felkészített versenyzők állnak rajthoz, és mi is azon vagyunk kollégaimmal, hogy a felkészülés során mindent megadjunk a sportolóinknak, beleértve az edzéslehetőségeket és sportfelszerelést. Az utóbbi években a kínaiak, a koreaiak, valamint az egykori szovjet utódállamok is egyre erősebb csapatokkal érkeznek a Világjátékokra.

ZA: A következő Világjátékok a világ másik végén, Abu Dhabiban lesz, ráadásul viszonylag korán, már 2019 márciusában. Ez mennyiben nehezíti meg a magyar csapat felkészülését?

JGY: Számos kiemelkedő versenyt rendeznek ebben a régióban. Elegendő, ha csak a Forma1 futamra, vagy a labdarúgó világbajnokságra gondolunk. Azzal, hogy közel 170 ország csaknem 7.000 sportolója vesz részt a Világ Játékokon, az értelmi fogyatékossággal élő sportolók itt is bemutathatják a nagy nyilvánosságnak tehetségüket és akaraterejüket.

Sportszakmai szempontból szakágvezetőinknek, edzőinknek különösen a szabadtéri sportágakban jelent kihívást, hogy már márciusra csúcsformába hozzák a sportolókat. Például itthon, kerékpár sportágban január-februárban, téli körülmények között bonyolultabb feladatot jelent a felkészülés.

Sportolóink felkészítése során Kárpáti Orsolya kolléganőm segítségével, aki az MSOSZ nemzetközi igazgatója, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy sportolóinkat felkészítsük arra is, hogy az európai kultúrától eltérő körülmények között is ki tudják hozni magukból a maximumot a versenyek során és tekintettel legyenek a helyi, a mienktől eltérő társadalmi tradíciókra is.

ZA: Milyen eredményekben reménykedhetünk a magyar csapattól a Világjátékokon?

JGY: Mindenképpen bízunk a lehető legjobb szereplésben, úgy gondolom, hogy az érmek sem maradnak majd el.

Szerző (forrás): Zana Anita
mindenamisport.hu

Vélemény, hozzászólás?