Abu Dhabi és a jubileumi évforduló jegyében telik az idei esztendő!

Kezdőlap » Hírek » Abu Dhabi és a jubileumi évforduló jegyében telik az idei esztendő!

Közzététel dátuma: 2018-01-12.

A 2018-as év terveiről szövetségünk elnökét, Lengyel Lajost kérdeztük.

 

Szőke Viktória (SZV): 2017-ben Ausztriában a Téli Olimpián ismét megmutattuk a világnak, hogy egy kicsi ország, kicsi delegációja milyen nagyszerű eredményekre képes. Idén pedig már a 2019-es Nyári Világjátékok központi felkészülése zajlik. Mit vár elnök úr 2018-tól?

Lengyel Lajos (LL): 2018 kiemelkedő év lesz a Magyar Speciális Olimpia Szövetség életében, hiszen ebben az esztendőben dől el, hogy mely sportolók és felkészítők képviselik színeinket jövő év márciusában, a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon, Abu Dhabiban.  Lelkes és felkészült delegáció indult legutóbb Los Angelesben is, most is hasonlóan sikeres és eredményes felkészülésben bízom. Ez pedig jó alap lehet a világversenyen való szerepléshez.

SZV: A közel-keleti térség első alkalommal ad teret Speciális Olimpiának. Mit várhatunk ettől?

LL: Abu Dhabi kitárja a karját, meghívja a világot, hogy jöjjön össze, ünnepelje a sportot és az elfogadást. A hírek szerint minden idők legfantasztikusabb versenyére készülnek a szervezők, mi is nagyon várjuk már, hogy részt vehessünk a 4 évente sorra kerülő globális multi sporteseményen, amely minden bizonnyal különleges lesz. Nekünk is sok előkészületet kell tenni, hiszen ilyen kultúrájú, és időjárású országban még soha nem volt Speciális Olimpia. Élénken élnek még bennünk a legutóbbi, 2015-ös Los Angeles-i Nyári Világjátékok emlékei, a 82 db magyar érem. Hasonló sikereket kívánok minden magyar sportolónak, edzőnek.

SZV: Sportolóink 14 sportágban képviselik majd hazánkat Abu Dhabiban A delegáció pedig összesen 91 fős lesz. Mikor tudjuk meg az utazó küldöttség személyi összetételét?

LL: A biztosan indulók névsora legkésőbb szeptemberig kiderül. A kvótákról minden szakágvezetőt értesítettünk tavaly. Ennek mentén a felkészülés már 2017-ben megkezdődött, a válogatóversenyek pedig idén zajlanak.

SZV: A tervek szerint pedig Nemzeti Játékokat is rendez a szövetség. Mit lehet erről tudni?

LL: Legutóbb 2008-ban valósítottunk meg sikeres, akkor Téli Nemzeti Játékokat. Kőszegen és Szombathelyen gyűltek össze a sportolók, akik közül a legjobbak kiváló szereplésükkel kivívták a jogot arra, hogy részt vegyenek a következő évi amerikai világeseményen. Most Abu Dhabira készülünk, ami nyári esemény, és ha minden jól alakul, akkor május végén, június elején Győrben lesz lehetőségünk egy nagy létszámú verseny, a Nyári Nemzeti Játékok megrendezésére.

SZV: 2018 azért is különleges év, mert Eunice Kennedy Shriver 50 esztendeje alapította meg a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetséget. A jubileum jegyében telik az egész év, sok ünnepléssel, programsorozattal az egész világon, így nálunk is.

LL: Így van. Terveink között szerepel, hogy a július 20-i, Kazincbarcikán esedékes Eunice Kennedy Shriver Emléknapot a jubileumnak szenteljük, továbbá tartalmas programokkal, kiadványokkal, rendezvényekkel tisztelgünk a különleges 50 év előtt. Részleteket hamarosan elárulunk majd.

SZV: Az MSOSZ továbbra is elkötelezetten folytatja sport jellegű, integrációt erősítő és életváltoztató programjait. Milyen terveket szövögettek ezekben?

LL: Nagy sikerrel működnek ezek a projektek. További ötletekkel folytatni kívánjuk a több évvel ezelőtt sikerrel elindított „Szállj Be Te is” programot, amely az általános iskolások, középiskolások, és egyetemisták körében népszerű érzékenyítő projekt. Szeretnénk fejleszteni a Családi Fórum Hálózat működését, a Kölyök Sportoló Program tevékenységét és az Atléta Szóvivő Program elindítását is tervezzük. Ezzel is elősegítve az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott emberek bemutatását, társadalmi szerepvállalását, elfogadtatását. Egyre népszerűbb az egyesített sport, valamint a Kállai Ildikó fitnesz világbajnok által vezetett Integrációs és Utánpótlás Program, valamint az Egyesített Fitnesz Klubok működése is.  Folytatni szeretnénk versenyeinken az egészségügyi szűrőprogram kínálatát is, ez fogászati, szemészeti, fül-orr-gégészeti, fitnesz, egészséges táplálkozás, és életmód tanácsadást jelent sportolóinknak a versenyek mellett.

SZV: A fent felsorolt programjainkról és a rendezvényeinken, versenyeinken készült fotókból pedig kiállításokat szervezünk, sajtóeseményeket rendezünk és negyedévenként megjelentetjük a Győztesek Világa című kiadványunkat is.

LL: Fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy továbbra is feladatunknak tekintjük felvállalni a küzdelmet a negatív szemlélet és az igazságtalan bánásmód ellen. Ugyanis az értelmi fogyatékossággal élőket időnként még mindig kirekeszti a társadalom. Hisszük, hogy a programjaink által szerzett tapasztalataink és a pozitív eredmények sok esetben segítenek megváltoztatni a megbélyegző szemléletmódot és elősegítik az elfogadást, illetve a megértést. Hiszen ők semmiben nem különböznek tőlünk, sőt hozzánk hasonló szükségleteik, terveik vannak. Szeretnénk, ha elfogadnák őket, ha ők is esélyt kapnának arra, hogy teljes életet éljenek. A lényeg, hogy megtalálják a sportban azt, ami nekik mindig örömet okoz, akár hosszú éveken keresztül. Továbbra is együtt dolgozunk azért, hogy a jelenlegi társadalmi gondolkodás miatt kirekesztetté, kiszolgáltatottá vált embertársaink minél többször kerüljenek előtérbe. Integrációs programjaink során, a tudatosítás és az elfogadás egyes lépcsőfokain keresztül egyre közelebb kerüljenek ép társaikhoz. Végezetül, köszönetemet fejezem ki az EMMI Sport Szakállamtitkárságnak, elsősorban Dr. Szabó Tünde államtitkár asszonynak folyamatos támogatásáért, munkatarásaimnak, a szakágvezetőknek, az edzőknek, a felkészítőknek, az önkéntes segítőknek kitartó munkájukért, támogatóinknak pedig köszönöm a lelkes együttműködést, amellyel 2017-ben is megvalósíthattuk tervezett versenyeinket, projektjeinket. 2018-ban is hasonlóan sikeres munkát kívánok mindenkinek, így az Elnökségnek, Felügyelőbizottságnak és Fegyelmi Bizottságnak is! A sportolóknak pedig további lelkesedést, sikeres felkészülést és pozitív élményeket ajánlok!

 

Szöveg: Szőke Viktória

Vélemény, hozzászólás?