A Grassroots tornák és a Speciális Olimpia mozgalom

Kezdőlap » Hírek » A Grassroots tornák és a Speciális Olimpia mozgalom

Közzététel dátuma: 2018-01-26.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Grassroots Igazgatósága idén január közepén rendezte meg az idei év első teremlabdarúgó tornáját a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Homokon. Ennek kapcsán kérdeztük Marton Gergőt, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség labdarúgó szakágvezetőjét.

Zana Anita: Évek óta nagy hagyományai vannak a Grassroots labdarúgó tornáknak. Mit kell erről tudni? Mikor és hogyan indultak el?

Marton Gergő: A Grassroots kifejezésről annyit lehetne elmondani, hogy „Minden labdarúgó tevékenység, ami nem professzionális”. Grassroots labdarúgótornákat szerveznek többek között gyerekeknek, időseknek, hallássérülteknek, gyermekotthonban élőknek és értelmi fogyatékos, valamint tanulásban akadályozott sportolóknak is. Mi, a MSOSZ két kategóriában, a középsúlyos értelmi fogyatékosoknak, valamint a speciális szakiskolák tanulásban akadályozott sportolóinak szervezünk versenyeket a saját versenyrendszerünkön kívül. A közreműködés 2012-ben kezdődött, és reményeink szerint még hosszú évekig tart.

ZA: A Grassroots tornákat a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatja. Milyen az MSOSZ és az MLSZ közötti együttműködés?

MG: Ezeknek a rendezvényeknek a lebonyolítására a MLSZ Grassroots igazgatósága kérte fel a Speciális Olimpiát. Ők biztosítják biztosítja az anyagi feltételeket (pályabérlet, játékvezetés, egészségügyi felügyelet, étkezés, utazási támogatás, eszközök), mi pedig a szervezést és a lebonyolítást. A két szövetség között kiváló a kapcsolat, az MLSZ támogatásával indítottuk a „Szociális fejlesztő program egyesített labdarúgás alkalmazásával” projektünket is, mellyel hat egyesületünket dotáljuk egy évben. Ezen felül a megyei igazgatóságok rendszeresen támogatják regionális versenyeink lebonyolítását.

ZA: Pár napja volt az év első teremlabdarúgó tornája Homokon. Mit lehet kiemelni a seregszemle kapcsán?

MG: Ez egy középsúlyos értelmi fogyatékosoknak szervezett torna volt, melyen hat csapat vett részt. Az eredmények a következők szerint alakultak:

I. Divízió:

  1. Szivárvány SE- Hódmezővh.
  2. Bárczy DSE – Homok I.
  3. Bárczy DSE – Homok II.

 

II. Divízió:

  1. Teknőc DSE – Karcag
  2. Kiskunfélegyháza
  3. Szolnok Liget úti Spec. Iskola

 

ZA: Úgy tudom, Homokon nagy hagyományai vannak a focinak. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség mennyire elégedett ezzel a helyszínnel, és az itt tapasztaltakkal?

MG: Homokon mindig roppant barátságosan és remek környezetet biztosítva fogadják a csapatokat. Évente négy-öt versenyt is rendezünk itt, ez egy fontos bázisa a MSOSZ-nek.

ZA: Ebben az esztendőben, hogyan alakulnak a Grassroots tornák? Mikor lesz a következő ilyen megmérettetés?

MG: Az első félévben összesen 12 tornát rendezünk az ország több régiójában is, legközelebb január 24-én Pilismaróton, majd február 15-én Győrben, 22-én Ajkán.

ZA: Milyen terveik vannak a Grassroots tornákat illetően?

MG: Szeretnénk a résztvevők körét tovább bővíteni, és egyre több helyre eljutni a programmal. Bízunk benne, hogy ez a kapcsolat a MLSZ és a MSOSZ között a következő években is megmarad, mert ez a program kiváló lehetőség a nehéz anyagi helyzetben lévő sportolóknak, egyesületeknek is, hiszen ide tényleg csak fociszeretet és kedv kell.

 

Szerző (forrás): Zana Anita
mindenamisport.com

Vélemény, hozzászólás?