Új sportolási lehetőség: egyesített, diák floorball       

Kezdőlap » Beszámolók » Új sportolási lehetőség: egyesített, diák floorball       

Közzététel dátuma: 2017-11-05.

Melyik az a csapatjáték, amely kis helyen, viszonylag olcsó felszereléssel művelhető, könnyű megtanulni az alapokat, biztonságos, kicsi az esélye a sérüléseknek és szórakoztató? Ha a kedves olvasó a floorballra gondolt, eltalálta!

A felsorolt indokok miatt ideális sportág a Speciális Olimpia számára, nem véletlen a népszerűség robbanásszerű emelkedése. A Téli Világ Játékokon 2013-ban még csak 8 csapat vett részt, 2017-ben már 41 csapat kergette a labdát!

Magyarországon főleg iskolai sportágként népszerű a floorball, de számos korcsoport bajnokságát is szervezi a Magyar Floorball Sport Szakszövetség. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség többször érdeklődött e sportág iránt, de az igazi áttörést a 2017. évi Téli Világ Játékok idején megtartott floorball szeminárium idézte elő. Ezen a továbbképzésen Lakatos Csaba, Szünstein Mónika és dr. Jády György képviselte a Szövetségünket. A résztvevők személyesen megbizonyosodhattak a floorball életképességéről a Speciális Olimpia Világjátékán és számos értékes, hasznos információval gazdagodtak.

A következő fontos esemény, hogy az MSOSZ eredményes pályázatot nyújtott be az egyesített, diák floorball fejlesztése érdekében. Az Európai Unió pénzügyi támogatásával a projekt megvalósítása megkezdődött. 2017 nyarán a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Magyar Floorball Sport Szakszövetség együttműködési megállapodást kötött, amely lehetővé teszi az SO-floorball fejlesztését.

Először edzőképzésre került sor. 2017.október 25-én, Homokon, majd 27-én Győrben, jó hangulatú, eredményes továbbképzésre került sor, amelyen mind a két helyszínen több mint 20 fő  vett részt..  Ez úton szeretnék köszönetet mondani Lakatos Csaba kollégának és Szünstein Mónika kolléganőnek  a körültekintő, minden részletre kiterjedő helyi szervező munkáért. Ugyancsak köszönet illeti a homoki Révay György Speciális Iskola és a győri Szabóky Adolf Szakképző Iskola vezetőségét projektünk támogatásáért. Az edzőképzés a Speciális Olimpia mozgalom bemutatásával, (előadó dr. Jády György) és az egyesített sport sajátosságait és szabályait bemutató prezentációval (előadó Kárpáti Orsolya) kezdődött. Ezt követte a floorball szakelőadás, amelyet Varsányi Zsuzsa a magyar U19-es női válogatott szövetségi kapitánya tartott. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhettek a sportág történetével, szabályaival és a kezdők edzéseire vonatkozóan is kaphattak fontos tanácsokat. Ezt követte a gyakorlati foglalkozás, ahol a szeminárium résztvevői voltak az edzés alanyai. Varsányi Zsuzsa bevezette őket a floorball játék alapjaiba. Megtapasztalhatták a játék szépségeit és a labdakezelés nehézségeit is. A szövetségi kapitány asszony mind a két helyszínre magával hozott egy-egy kiváló  floorball kapust, megcsodálhattuk  a profi kapuvédők felkészültségét és ügyességét. A résztvevők mosolyogva, élményekkel gazdagodva távoztak.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség az egyesített, diák floorball fejlesztési projekt keretében a jelentkező sportegyesületeknek floorball felszerelést biztosít, támogatja az egyesületek 2017. év végi floorball tornán történő részvételét is egy együttműkődési szerződés megkötése ellenében. A részletes feltételek megtalálhatóak a honlapon a „Floorball edzőképzés” menüpont alatt.

Örömmel várunk minden érdeklődőt!

 

Dr. Jády György

sportigazgató

 

Floorball edzőképzés

Vélemény, hozzászólás?