Nagyon jó hangulat volt Nagyatádon az elnök szerint is! – Interjú Lengyel Lajossal

Kezdőlap » Hírek » Nagyon jó hangulat volt Nagyatádon az elnök szerint is! – Interjú Lengyel Lajossal

Közzététel dátuma: 2017-10-02.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) szeptember 23-án a Somogy – megyei Nagyatádon tartotta az idei év legnagyobb hazai MSOSZ-es rendezvényét.  Az egész napos program, a VIII. Eunice Kennedy Shriver Emléknap (EKS – nap) több érdességet és különlegességgel is szolgált.

A nemzetközi speciális olimpia mozgalom megalapítójának, Eunice Kennedy Shriver élete példázza azt, hogyan tudja egy ember mások életét megváltoztatni, hogyan tud életeket jobbá tenni. Nagyatádon rá emlékeztek az egybegyűltek, több százan.

Mindezekről és a jövőbeni tervekről a közelmúltban beszélgettünk Lengyel Lajossal a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökével.

Zana Anita: Miért pont Nagyatádra esett a választás az EKS-nap kapcsán?

Lengyel Lajos: Több helyszín is szóba került, de a nagyatádi városvezetés és a helyi kézilabda klub, valamint eM. Soós György, aki Rinyamenti Kézilabda Club marketing menedzsere is sokat segített a rendezvényünk kapcsán. Kiemelném még Szabó Béla MSOSZ társelnök a munkáját, aki az esemény házigazdája is volt, és Szőke Viktória kommunikációs igazgatónk munkáját is. Úgy vélem, hogy az eddigi EKS-napok közül ez volt az egyik legjobb hangulatú és legsikeresebb is. Minden segítő munkáját ezúton is köszönöm!

ZA: Több különlegessége is volt a nagyatádi rendezvénynek. Melyek voltak ezek?

LL: A fáklyás futásra több százan jelentkeztek. Az első 150 fő citromsárga pólóban teljesíthette a kijelölt 1 km-es távot. A fáklyával futott többek között Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, Ormai István polgármester, Módos Péter olimpiai bronzérmes birkózó, Kállai Ildikó fitnesz világbajnok, Mednyánszki Szilvia világbajnok kajakos, Srp Miklós gyalogló olimpikon, Herczeg Zoltán divattervező és sok-sok speciális olimpikon, valamint nagyatádi diák. A lángot a színpadon közösen Kovács Mihály Misu speciális olimpikon judós és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, öttusázó világbajnok gyújtotta meg. A futókat Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó is köszöntötte.

ZA: Az idén egy kerékpártúra is kapcsolódott a rendezvényhez. Erről mit kell tudni?

LL: A futókkal együtt érkezett célba annak a kerékpáros emléktúrának a mezőnye, amely egy nappal korábban Budapestről indult és 245 km megtétele után kerékpározott Nagyatádra. eM. Soós György fotóművész-ötletgazda, Vida Katalin a Napsugár SE Nagykőrös kerékpár edzője, Szegfű Attila és Kovács Dániel speciális olimpikon kerékpárosok, Vucskics László a Horizont SE Szigetvár kerékpár edzője, valamint Varga Mónika speciális olimpikon kerékpáros teljesítményük elismeréseként egy-egy hollóházi porcelánból készült érmet vehettek át. A koncertek sem maradtak el, köszönjük a sztárfellépőinknek a fergeteges és nagyon jó hangulatú koncerteket! Köszönet, hogy énekelt Nagyatádon Baby Gabi, Havasi Gábor, az Animal Cannibals, Peller Károly, a Desperado, az Acoustic Classroom és Kökény Attila is.

ZA: A kézilabda sportágban is történt egy együttműködés. Ez mit takar?

LL: A Rinyamenti Kézilabda Club és az MSOSZ kézilabda szakága együttműködési megállapodást kötött. Reméljük, hogy a sportág is fejlődik majd az MSOSZ-en belül!

ZA: Az elkövetkező időkben, mire készülnek a speciális olimpikonok?

LL: 2019-ben Abu –Dhabi ad otthont a Speciális Olimpia Nyári Világjátékainak, már mi magunk és sportolóink is gőzerővel készülünk a Világjátékokra. Lassan lekezdődnek a válogatóversenyek, nekünk, pedig sok előkészületet kell tenni, hiszen ilyen kultúrájú, és időjárású országban még soha nem volt Speciális Olimpia. Egy 70 fős magyar delegációval számolunk a 2019-es eseményen. A tervek szerint a Világjátékokra utazó csapatunk formaruháját Herczeg Zoltán divattervező fogja tervezni majd.

ZA: Jövőre, hogy készülnek az EKS-napra?

LL: Találkozzunk jövőre is, valahol, valamelyik városban, településen, de már nem szeptemberben, hanem egészen pontosan július 20-án, amikor rendezvényünkkel a nemzetközi szervezet megalakulásának centenáriumi, 50. évfordulós ünnepségsorozatának jelentős állomásához érkezünk.

 

Szerző (forrás): Zana Anita

mindenamisport.com

EKS nap 2017

Vélemény, hozzászólás?