EGYESÍTETT FITNESZ KLUBOK A SPECIÁLIS OLIMPIKONOKNÁL – INTERJÚ SZŐKE VIKTÓRIÁVAL

Kezdőlap » Hírek » EGYESÍTETT FITNESZ KLUBOK A SPECIÁLIS OLIMPIKONOKNÁL – INTERJÚ SZŐKE VIKTÓRIÁVAL

Közzététel dátuma: 2017-07-25.

Épek és fogyatékossággal élő emberek együttműködését tűzte ki célul a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) által indított Egyesített Fitnesz Program. A tréningek jó közérzetet, stabil immunrendszert, motivációt, fejlődést, testi és szellemi kikapcsolódást hivatottak biztosítani.

Egyedülálló kezdeményezésnek mondható az az integrációs program hazánkban, amelyet Kállai Ildikó fitnesz világbajok, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség pártfogója vezeti, asszisztense pedig Szőke Viktória, az MSOSZ kommunikációs igazgatója.

Nemrégiben Szőke Viktóriával beszélgettünk az Egyesített Fitnesz Klub projekt kapcsán, íme.

Zana Anita: Honnan jött az Egyesített Fitnesz Klubok ötlete?

Szőke Viktória: A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség írt ki egy pályázatot erre a programra, amelyen az MSOSZ sikeresen szerepelt és nyert. Kállai Ildikóval már hosszú évek óta dolgozik együtt a szövetségünk a speciális olimpikonok fittségért és egészségéért, ezért amint tudomást szereztünk erről a lehetőségről rögtön pályáztunk.

ZA: Mikor indult a program?

SZV: Júniusban alakultak meg a Speciális Olimpia Egyesített Fitnesz Klubok, eddig szám szerint kilenc, de további tagszervezeteket is be szeretnénk vonni. Eddig összesen, ahogy említettem kilenc klub, 135 speciális olimpikon, összesen nyolc edző és hét önkéntes kezdte meg ezekben az egyesítettet fitnesz klubokban a közös munkát, az edzéseket.

ZA: Mi a célja a programnak?

SZV: A program célja, hogy értelmi fogyatékossággal élő, valamint halmozottan sérült sportolóink és ép társaik rendszeresen heti szinten együtt mozogjanak és sportoljanak. Ez munkát segíti szaktudásával Kállai Ildikó fitnesz világbajnok. Reményeink szerint ez a program segíti barátságok kialakulását, az edzőtársak kapcsolatát, páros gyakorlatok, csoportos munkák alkalmazását, egymás segítésének fontosságát, csökkent energia, fáradékonyság esetén a pulzus rendszeres ellenőrzését, újabb légzéstechnikák megtanulását, a megfelelő nyújtó gyakorlatok gyakoribb beiktatását, minél több családtag, testvér, nagyszülő, szülő bevonását az SO mozgalomba. A program 2019-ig tart, addig több száz embert szeretnék bevonni a közös fitneszbe.

ZA: Hol lehet majd találkozni az Egyesített Finesz Klubokkal?

SZV: Univerzális gyaloglást szervezünk az Eunice Kennedy Shriver Emléknapon, Nagyatádon, szeptember 23-án több klubtag részvételével. A program része a gyaloglás, kocogás, futás és sok-sok fitneszaktivitás.

Szerző (forrás): Zana Anita

mindenamisport.com

 

Vélemény, hozzászólás?