Pilismaróton rúgták a bőrt

Kezdőlap » Beszámolók » Pilismaróton rúgták a bőrt

Közzététel dátuma: 2017-06-11.

Nagy érdeklődés jellemezte a mintegy 20 csapat részvételével rendezett labdarúgótornát a Komárom-Esztergom Megyei településen, május 23-án. Ezúttal a középsúlyos értelmi fogyatékossággal élők alkotta csapatok léptek pályára, illetve egyesített csapatok is bekapcsolódhattak a megmérettetésbe, külön csoportokban. Érkeztek csapatok például Diósjenőről, Budapestről, Homokról is. A szabadtéri eseményt az 1989 óta működő Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ), a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots Igazgatósága, valamint Pilismarót Önkormányzata bonyolította le közösen. A megnyitóünnepségen beszédet mondott és üdvözölte a csapatokat Dr. Beer Miklós, Váci megyéspüspök, a verseny fővédnöke, valamint Pergel István polgármester, Lengyel Lajos MSOSZ elnök, Petrika Ibolya MLSZ Grassroots koordinátor és Dr. Jády György MSOSZ országos sportigazgató is.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Wisinger János az MSOSZ örökös, tiszteletbeli elnöke, Dr. Kecskés Imre, az MSOSZ labdarúgó szakágának korábbi vezetője, és Kéhner László KEM Labdarúgó Szövetség igazgató. Jelen volt még a Pilismaróti egyházak képviseletében, Nt. Kovály Erzsébet református lelkész is. A torna lebonyolítását Kaliczka Bernadett, az MSOSZ labdarúgás szakágvezető helyettese vállalta magára.

Az MLSZ Grassroots-programja hat esztendeje támogatja az értelmi fogyatékossággal élők és tanulásban akadályozottak labdarúgását, az ország különböző pontjain tart rendszeresen regionális tornákat számukra. A program célja az, hogy minden focizni vágyó, sérült ember számára biztosított legyen a labdarúgás lehetősége, a játék öröme.

Pilismarót ötödik alkalommal adott otthont a szociális program rendezvényének, ezúttal 150 fiatal futballozott az egész napos program során.

Sajnos Magyarországon még mindig nem eléggé ismert a Grassroots fogalma, de ha valaki eljönne és látná ezeket a rendezvényeket, akkor azt mondaná, van értelme nagy számban szervezni ilyen tornákat. A magyar futball ereje és alapja mindig is az amatőrfutball volt, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Az pedig Pilismaróton is bebizonyosodott, hogy a futballnak fantasztikus összetartó ereje van.

Az eredményhirdetés után a csapatok élményekkel telve, boldogan indultak haza intézményeikbe, megköszönték a lehetőséget és kiemelték, hogy nagyon jól érezték magukat, és szívesen jönnek máskor is Pilismarótra.

Szerző: Szőke Viktória

Fotók: Göbölös Gábor

 

Labdarúgó torna, Pilismarót

Vélemény, hozzászólás?