Kosárlabdaünnep Kőszegen – Interjú Galambos Zsolttal

Kezdőlap » Beszámolók » Kosárlabdaünnep Kőszegen – Interjú Galambos Zsolttal

Közzététel dátuma: 2017-05-16.

Több mint tíz csapat lépett pályára a XVI. Kőszeg Kupán. Parázs küzdelmek zajlottak a csarnokban, ahol a 2019-es Nyári Világjátékokra készülődő válogatott játékosainak kezében is pattogott a labda.

A versenyen megemlékeztek a 2014-ben elhunyt kiváló gyógypedagógusra, Rába Istvánra is. A seregszemle egyben emlékverseny is volt.

A speciális olimpikonok kosárlabdatornája után a Magyar Speciális Olimpia Szövetség kosárlabda szakágvezetőjét kérdeztük.

Zana Anita: Többéves hagyománya van a Rába István Emlékversenynek. Mit érdemes erről tudnunk?

Galambos Zsolt: Rába István több mint két évtizedig volt a kőszegi dr. Nagy László Gyermekotthon igazgatója. Rengeteg gyermeknek segített életszínvonalának emelésében, adott hitet az életben, és adott önbecsülést a sport, mint eszköz segítségével a speciális olimpiai mozgalomban. Nagyon sok felnőtt ember, akik annak idején ebben az intézményben tanultak, tisztelettel és hálával beszélnek Rába Istvánról. Három évvel ezelőtt a halálát követően méltán neveztük el tehát a kőszegi országos kosárlabda versenyünket Rába István Emléktornának.

ZA: Az idei tornát szakemberként hogyan értékeled?

GZS: Nagyon színvonalas mérkőzéseket láthattunk. Tizenkét csapat vett részt a tornán, négy divízióban. Minden divízióban kiélezett küzdelem folyt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az I. divízióban hosszabbítás után dőlt el az aranyérem sorsa. Kiváló játékosok sorakoztak fel, akikből szeretnénk kiválogatni az Abu-Dhabi 2019-es világjátékok kosárlabda válogatottját.

ZA: Volt–e valami különlegessége a versenynek?

GZS: Minden meccs különleges volt, mert minden csapat kihozta magából a legtöbbet, amit akkor tudott nyújtani. Amint említettem, kiemelkedett az I. divízió döntője, de szinte ugyanezt állíthatjuk minden divízió mérkőzéseiről, és döntőiről.

ZA: A speciális olimpikonokra kosárlabdában milyen megmérettetések várnak?

GZS: Teljes gőzzel folyik a válogatott keret kialakítása, mert 2019-ben Abu-Dhabiban rendezik meg a Speciális Nyári Világjátékokat, és az elmúlt világjátékokhoz hasonlóan természetesen a cél most is az aranyérem.

XVI. Kőszeg Kupa

Szerző: Zana Anita, mindenamisport.com

Vélemény, hozzászólás?