Diáknap speciális olimpikonokkal a Budai Középiskolában

Kezdőlap » Hírek » Diáknap speciális olimpikonokkal a Budai Középiskolában

Közzététel dátuma: 2017-04-25.

Interjú az intézmény igazgatóhelyettesével

Minden évben érdekes előadásokat tartanak a Budai Középiskola Diáknapján vendégelőadók segítségével. A diákok szabadon választhatnak, kinek az előadására ülnek be, így esett a választásuk két speciális olimpikonra, Péter Dávidra és Hammer Ádámra.

Dávid a Téli Világjátékokon szerzett tapasztalatait és aranyát osztotta meg a diákokkal, addig Ádám hozott sporteszközeivel tornáztatta meg a hallgatóságot. Voith Petra, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) programvezetője is sikeresnek és felemelőnek értékelte az eseményt. – „Nagyszerű volt Péter Dávid élménybeszámolója, és Hammer Dávid előadása, valamint a közös torna is. Nem szabad elfelejteni, hogy mindketten először mutatták meg magukat ebben az új szerepkörben! Első lépés egy olyan úton, amelyet már régóta tervezünk. Az eredmény bátorító volt, habár nem „tömegek” hallgatták őket, ez így elsőre pont megfelelő volt számukra. Úgy érzetem, hogy a diákok megértették, miről van szó, nagyon érdeklődőek voltak. Természetesen itt mi is tanultunk, tapasztalatot gyűjtöttünk, hogy egyre jobban és jobban szerepelhessenek „sportoló-előadóink”. A Budai Középiskolával való közös munkát továbbra is szeretnénk folytatni, hiszen mindkét félnek sokat nyújt” – mondta az MSOSZ programvezetője.

Interjú Dr. Forczekné Gintli Irénnel.

Zana Anita: Mit érdemes tudni Budai Középiskoláról? Miben más ez az intézmény, mint egy átlagos iskola?

Dr. Forczekné Gintli Irén: A BGSZC Budai Középiskolája fiatal iskola – ebben az évben lesz 13 éves -, de sokkal nagyobb múltra tekint vissza, hiszen három neves iskola összevonásával, majd egy negyedik integrálásával jött létre. Pedagógusainak száma meghaladja a 120-at, a diákok száma közel 1300 fő. Az iskola tanulóinak széles képzési palettát kínál. A gimnáziumi osztályok angol-magyar két tannyelvű, nyelvi előkészítő, történelem-, természettudomány, informatika-, EU-s és média tanulmányi területen; a szakgimnáziumi osztályok közgazdaság, kereskedelem, ügyvitel, valamint villamosipar és elektronika ágazaton tanulhatnak. Érettségi utáni OKJ-s képzés is gazdagítja a kínálatot. Az iskolai életre legalább ilyen sokszínűség a jellemző, a Budaiban mindig történik valami. Erről mindenki meggyőződhet, ha ellátogat az iskola honlapjára.

 

ZA: Ha jól tudom a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel (MSOSZ) régóta nagyon jó kapcsolatot ápolnak. Hogyan találtak egymásra?

FGI: Iskolánk 2011-től az OTP Fáy András Alapítvány mintaiskolája, ettől datálható kapcsolatunk a Speciális Olimpiai Szövetséggel is.

ZA: Miből áll az iskola és az MSOSZ együttműködése?

FGI: Az MSOSZ elhozta iskolánkba a „Szállj be te is!” programját, amelyben minden 10. évfolyamos tanulónk részt vesz. A programon keresztül a tanulók megismerik a Speciális Olimpia Szövetség tevékenységét és céljait. Megértik, hogy mekkora küzdelem és kitartás, micsoda értékek rejlenek a sportolók eredményei mögött, s milyen hatalmas lehetőségeket kínál számukra mind a sport, mind az élet egyéb területein. Ezen túl azonban kicsit több is: életszerű beszélgetések, az alapvető témából kiindulva kicsit a tanulók érdeklődése, kérdései mentén, keveset vitatott és ritkán megfogalmazott dolgokról, melyeket már ők is magukénak érezhetnek. Diákjaink a program után sem szakadnak el a Szövetségtől, nagyon sok eseményre, rendezvényre mennek segíteni. A Budai neve évek óta összefonódik pl. a Budapesten megrendezett bowling bajnokságokkal, voltak és lesznek közös sportrendezvényeink, de egyéb megmozdulások is, mint előző hónapban egy hatalmas közös plakát készítése.

ZA: Pár hete volt az iskolában a Diáknap. Mit kell tudni erről az erről? A Diáknapra két speciális olimpikon is meghívást kapott. Miként értékeli az ő részvételüket a rendezvényen?

GI: A minden évben megrendezett diáknap számtalan programot kínál a tanulóknak, amelyek jelentős részét a sport-, illetve sporthoz kötődő események teszik ki. Már nem első alkalommal voltak vendégeink a speciális sportolók, olimpikonok. Az idén prezentációval színesített élménybeszámolót tartottak nekünk. Hangulatos beszélgetés közben megmutatták érmeiket, de szó esett arról is, hogy a sikerhez vezető út mennyi erőfeszítéssel, készüléssel jár, s mennyi örömet okoz nekik a siker. Hoztak olyan eszközöket, amiket az edzéseken használnak, gyakorlati bemutatót is tartottak. Példát mutattak emberségből, kitartásból, kiváltva diákjaink, tanáraink elismerését.

ZA: A jövőben a milyen további terveik vannak közösen a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel?

FGI: Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Szövetség és a Budai együttműködése számtalan élményt, programot hozott, lehetőséget adott arra is, hogy diákjaink az iskolai közösségi szolgálatot az MSOSZ égisze alatt teljesítsék. A közös tevékenység egyértelműen pozitív hozadéka az is, hogy ezt a tanulók nem csak kötelezettségként élik meg. Továbbra is szeretnénk részt venni minden olyan tevékenységben, amely a sportolók buzdítását szolgálja, bármilyen módon, a versenyeken való részvételüket segíti. Nekünk már természetes, hogy a „Szállj be te is” programba minden tanulónk beszáll.

 

Szerző:

Zana Anita, mindenamisport.hu

Vélemény, hozzászólás?