Sporttal és zenével emlékeztünk! Eunice Kennedy Shriver Emléknap Nyíregyházán

Kezdőlap » Beszámolók » Sporttal és zenével emlékeztünk! Eunice Kennedy Shriver Emléknap Nyíregyházán

Közzététel dátuma: 2014-09-30.

_N135211A Magyar Speciális Olimpia Szövetség Nyíregyházán tartotta hagyományos emléknapját, amellyel a nemzetközi speciális olimpia mozgalom megalapítójának munkássága előtt tiszteleg 2009 óta minden évben.

Nyíregyháza város főterén, a Kossuth téren a sportprogramok mellett kulturális és színpadi műsor színesítette a délutáni programot: zenével, tánccal, kézműves sátorral.

Eunice Kennedy Shriver elképzelése – mely végül megváltoztatta a világot – az volt, hogy az értelmi fogyatékossággal élőknek hangot kell adni. A világnak meg kell mutatni, hogy ezek az emberek megérdemlik, hogy méltósággal, tisztelettel és igazsággal bánjanak velük – s ezt pedig világosan, tisztán és drámaian megtehetjük a sportpályákon. A sporton keresztül demonstrálhatják vágyaikat, örömüket és versenyképességüket – egy szóval humanitásukat.

Elsőként az MSOSZ örökös, tiszteletbeli elnökét szólította színpadra Várkonyi Attila műsorvezető. Wisinger János Kennedy asszony életművét méltatta. Az ünnepi beszédek sorát Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, majd Lengyel Lajos, az MSOSZ elnöke folytatta.

_N135143

A sportprogramok és bemutatók során a szövetség összes sportága, mind a 21 szakága bemutatkozott, lelkesen ismerkedtek a jelentkezők a különböző mozgásformákkal. A sportolókat a színpadnál Kállai Ildikó fitnesz világbajnok melegítette be és mozgatta meg.

Ünnepélyes köszöntésekre is sor került. Az antwerpeni Speciális Európa Játékokon sikeresen szerepelt, összesen 66 érmet hazahozó magyar delegáció sportolóit, felkészítőit és kísérőit méltatták teljesítményeikért.

_N135235

A színpadi műsor hangulatát a korábban a V-tech együttesből ismert Kefir alapozta meg, de fergeteges show-t teremtett a nyíregyházi T- Dance Tánccsoport, a város zumbásai, Pintácsi Viki, Baby Gabi, Dj. Dominique és Hevesi Tamás is.

_N135572

Az integráció jegyében a Speciális Művészeti Műhely Egyesület produkcióinak is tapsolhatott a közönség, a debreceni Napsugár Tánccsoport, a szakolyi Táncoló Talpak Tánccsoport és a balmazújvárosi Fogyatékos Művészeti Csoport tagjai szerepeltek.

_N135504

Önkéntes segítők nélkül nem jöhetett volna létre az V. Eunice Kennedy Shriver Emléknap. Nyíregyházán 65 középiskolás diák segítette munkájával a rendezvényt. Köszönet érte!

Idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a Magyar Speciális Olimpia Szövetség. Ezt a szép jubileumot Nyíregyházán 25 színes lufi felengedésével tettük még emlékezetesebbé!

_N135366

Az EKS nap célja, hogy együtt ünnepeljük Eunice asszony rettenthetetlen bátorságát és hatását a világra; inspiráljuk a vezetők eljövendő generációját arra, hogy szenvedéllyel és elszántsággal építsék az új világot.

Szöveg: Szőke Viktória

Fotó: Kovács D. András